Hlavní obsah

Kriminalisté dopadli matku, která ukryla mrtvou holčičku u rybníka na Vysočině

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Policisté z Vysočiny již našli matku novorozené holčičky, jejíž mrtvé tělíčko bylo objeveno v polovině dubna poblíž Havlíčkova Brodu. Od pátku ženu vyslýchali, nyní je ve vazbě s obviněním z vraždy. Potvrdil to vyšetřovatel Pavel Kubiš.

Foto: Policie ČR

Hrůzný nález se ukrýval v těchto taškách.

Článek

„Jde o 21letou dosud netrestanou ženu, která pracovala jako dělnice. Na stopu nás navedla informace jednoho z občanů,“ uvedl kriminalista.

Tělíčko donošeného a životaschopného děvčátka, zabalené do dvou igelitových tašek, bylo nalezeno u rybníka Drátovec nedaleko Havlíčkova Brodu 16. dubna. Posudek z Ústavu soudního lékařství Brno záhy potvrdil, že příčinou smrti bylo udušení – bez specifikace, zda šlo o uškrcení pupeční šňůrou či usmrcení jiným způsobem.

Policisté se tedy od počátku se státním zástupcem shodovali na právní kvalifikaci – zločin vraždy novorozeného dítěte matkou. Pro vyšetření případu však potřebovali stopu, a ta zoufale chyběla.

Podněty ke stovkám žen

„Pátrání bylo velice rozsáhlé, vyloučit se nedalo vůbec nic. Pachatel mohl být z místa, stejně jako to mohl být náhodně projíždějící cizinec. Vyloučeno samozřejmě nebylo ani to, že po porodu dítě usmrtil otec,“ přiblížil novinářům startovní čáru případu Pavel Kubiš.

Opakované výzvy i fakt, že šlo o vraždu bezbranného děťátka, však nenechaly veřejnost v klidu. Přišly podněty ke stovkám žen, které z nějakých důvodů mohly být podezřelé. Mravenčí práce s každou informací se kriminalistům nakonec vyplatila – na základě jednoho poznatku se skutečně dostali na správnou adresu.

„V první fázi jsme pak hovořili s bývalým přítelem obviněné. Ten potvrdil, že opravdu porodila doma a že spolu pak mrtvé dítě odnesli. U tohoto mladíka však nebylo potvrzeno, že by se na smrti nějak podílel či že by věděl, že žena dítě usmrtila,“ uvedl vyšetřovatel s tím, že muže policie vede v případu jako svědka.

Žena odmítla vypovídat 

Zda se jedná o otce dítěte, stejně jako další okolnosti, bude ještě předmětem prověřování. Vyšetřování je totiž na samém počátku.

Matku dítěte, která již nežije v Havlíčkově Brodě, policisté zadrželi v pátek a již v sobotu jim expertíza potvrdila genetickou shodu s mrtvou holčičkou. Po vyhodnocení její výpovědi i souvisejících faktů (těhotenství tajila i před svým přítelem, k lékaři nešla) byla obviněna ze zločinu vraždy, za což může skončit za mřížemi na 15 až 20 let či dostat i výjimečný trest.

Královéhradecký soud na ženu, která po sdělení obvinění odmítla vypovídat, uvalil vazbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám