Hlavní obsah

FBI v Praze zadržela muže obviněného z brutálního únosu

Aktualizováno

Agenti americké FBI zadrželi v Praze ve spolupráci s českou policií muže, který se podílel na brutálním případu únosu. Americké úřady v této souvislosti obvinily celkem čtyři lidi mimo jiné z vážného ublížení na zdraví, mučení a loupeže. Informaci o zadržení podezřelého Novinkám potvrdila mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Foto: Novinky

Článek

Případ se týká loňského přepadení majitele specializované lékárny v Kalifornii, ve které se prodává marihuana pro lékařské účely.

Pachatelé muže unesli a chtěli se dostat k penězům, které údajně skrýval. Dva z podezřelých byli zadrženi v pátek v kalifornském Fresnu, třetí pak o den dříve v České republice, informovala agentura Reuters. Čtvrtý pachatel byl dopaden již loni.

Podezřelého Hosejna Najerího, který těsně po činu odcestoval do Íránu. Agenti FBI ve spolupráci s českou policií zadrželi v Praze ve čtvrtek ve chvíli, kdy se snažil odletět do Španělska, aby tam navštívil svou rodinu.

„Zatčení proběhlo ve spolupráci s českou policií na Letišti Václava Havla,” řekla Novinkám Ivana Ježková. Podle jejích slov zadržení proběhlo bez komplikací. „Cizinec byl akcí poměrně překvapený. Umístili jsme ho do policejní cely a čeká na výsledek extradičního řízení,” doplnila mluvčí.

Nyní se jedná o jeho vydání. Všem čtyřem pachatelům hrozí v případě odsouzení až doživotní vězení.

Oběť je fyzicky navždy poznamenaná

K trestnému činu došlo loni na začátku října, únosci majitele lékárny odvezli z jeho domu do pouště. Mučili ho a mimo jiné mu uřízli penis, a tak se ho snažili donutit, aby jim prozradil, kde ukrývá peníze.

Muž, který měl celý útok naplánovat, Kyle Shirakawa Handley, byl dopaden již loni na konci října a od té doby je ve vazbě. Další dva podezřelé, Ryana Anthonyho Kevorkiana a Naomi Josette Kevorkianovou zadržela policie v pátek.

Majitel kalifornské lékárny únos i ublížení na zdraví přežil, musel být nicméně velmi dlouho hospitalizován. Jak uvedla policie, únosci z místa činu utekli i s jeho poškozenými genitáliemi, lékaři je tak již nemohli přišít zpátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám