Hlavní obsah

Rodině výsadkáře, který zahynul při testech padáků, má obrana zaplatit čtyři milióny

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodina parašutisty Lukáše Syručka, který se zabil při seskoku v roce 2009, dostane od ministerstva obrany odškodnění tři milióny a 925 tisíc korun. Armáda už dětem a manželce vojáka vyplatila zhruba 1,5 miliónu, příbuzní žádali dalších 6,5 miliónu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Podle soudkyně Městského soudu v Praze Dagmar Stamidisové rodina úmrtím svého člena utrpěla jednoznačně zásah do osobnostních práv svých členů. Odpovědnost přitom nese armáda, jíž byl zemřelý příslušníkem.

A protože za technické nedostatky při cvičném seskoku z 28. ledna 2009 nebyl nikdo potrestán, jedinou možnou satisfakcí pro rodinu zůstává podle Stamidisové finanční odškodnění.

Za nejvíc poškozenou označila soudkyně manželku výsadkáře. Přiznala jí milión korun odškodnění, tedy plnou částku, již požadovala. „Šlo o její první lásku, měli spokojené manželství a nejlepší vyhlídky, že spolu budou žít i další léta. Nikdy se z toho úplně nevzpamatuje,“ uvedla na adresu vdovy soudkyně.

Syn a dcera, pro něž žalobci žádali po dvou miliónech korun, dostanou jen polovinu této částky. „Děti budou mít jednou vlastní život,“ vysvětlila rozdíl Stamidisová.

Podobně pokrátila i nároky ostatních příbuzných. Matce, která se od roku 2011 po ztrátě syna léčila s depresemi, přiznala 500 z požadovaných 700 tisíc korun, otci 350 z požadovaných 500 tisíc a bratrovi 75 z 300 tisíc, které žádal.

Rozsudek je nepravomocný

Proti rozsudku se na místě nikdo neodvolal, obě strany si však nechaly lhůtu. „Rozhodneme se až na základě písemného vyhotovení rozsudku,“ uvedl právní zástupce ministerstva obrany Ivan Keller.

„Myslím, že i pokud jde o výši přiznaných částek, nemají žalobci zásadní důvod k nespokojenosti. O případném odvolání se rozhodnu až po poradě s klienty,“ uvedla také zástupkyně rodiny Hana Bernátová.

Armáda se bránila tím, že manželce a dětem Syručka už vyplatila odškodnění za pracovní úraz. Popírala také, že by nesla za neštěstí odpovědnost. „Podle stejných předpisů se uskutečnily tisíce seskoků před o po tomto neštěstí,“ uvedl u soudu Keller. S tím se však soudkyně neztotožnila.

Syruček zahynul po výskoku z letadla L-410 ve výšce 700 metrů při testování nového padáku a výstroje. Podle expertů, kteří případ analyzovali, byl problém ve velikosti tlumoku, který měl výsadkář na sobě. Dostal se do rotace a nestihl včas otevřít záložní padák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám