Hlavní obsah

Skautští vedoucí dostali za zneužívání 39 dětí deset let vězení

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Dvojici bývalých skautských vedoucích v pátek odsoudil krajský soud v Ústí nad Labem za znásilnění a další zločiny k desetiletému trestu vězení a stejně dlouhému zákazu činnosti s dětmi a mládeží. Uložil jim rovněž sexuologickou léčbu a povinnost zaplatit jedné z 39 obětí 300 tisíc korun za nemajetkovou újmu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Dvojice bývalých skautských vedoucích

Článek

Muži ve věku 21 a 23 let byli loni v dubnu vzati do vazby v souvislosti se sexuálním zneužitím třináctiletého chlapce, jejich svěřence z oddílu.

Podle rodiny muži chlapce nalákali na korespondenci s fiktivní dívkou, jíž vzápětí poslal své odhalené fotografie. Pod výhrůžkami zveřejnění ho pak přiměli k sexu, který si údajně také natáčeli.

Rodina později tvrdila, že oba vedoucí chlapce zkoušeli ovlivňovat. Skautské hnutí oba muže krátce po vypuknutí aféry vyloučilo ze svých řad.

Obžaloba muže kromě znásilnění vinila také například ze sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití či výroby dětské pornografie. Hrozilo jim až 12 let vězení. Zločinu znásilnění se podle státního zástupce Františka Stibora obvinění dopustili asi na pěti svých obětech, které nepocházely jen z Ústeckého kraje, ale v podstatě z celé země. Obžalovaní je získávali i prostřednictvím internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám