Hlavní obsah

Drogového bosse vybavil úředník falešným pasem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Před senátem plzeňského okresního soudu ve středu stanul Václav Valeš, který podle obžaloby v roce 1997 jako vedoucí skupiny pasů a víz v Plzni-městě zajistil falešný pas mezinárodně hledanému obchodníkovi s narkotiky. Umožnil mu tak ještě dva roky bez rizika cestovat po světě, Muhamed Bejrami byl nakonec zadržen v Maďarsku.

Článek

Bývalý vysoký úředník je stíhaný pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele. Po provalení skandálu ho jeho nadřízený zbavil funkce a degradoval ho na uklízeče.

Podle obžaloby Valeše kontaktoval jeho známý Richard Kandler, který pro Bejramiho pocházejícího z bývalé Jugoslávie sháněl český pas. Vymyslel to tak, že požádal svého kamaráda Martina Holzmana, aby nahlásil ztrátu cestovního dokladu a nechal si vyřídit nový. Za to mu zaplatil. Falešný pas na jméno Martin Holzman a s fotografií Muhameda Bejramiho byl vyřízen během několika hodin.

"Kandler mi přinesl nějaké papíry, které jsem vyplnil. Na pasovce jsme nešli k okénku, ale ty papíry dal chlápkovi v uniformě, který stál ve dveřích," vypověděl Holzman v přípravném řízení. Ve středu se stejně jako Kandler, který je už několik let nezvěstný, k soudu nepřišel.

Svalil vinu na podřízenou

Ačkoliv státní zástupce podpořený znaleckým posudkem tvrdí, že dokument o vydání pasu je opatřený Valešovým úředním razítkem a jeho parafou, Valeš obvinění striktně odmítá.

Připustil ale, že se s Kandlerem znali. "Několikrát jsem řešil drobné přestupky z dob jeho mládí. Později jsme se potkali, když nastoupil k policii. Pak už jsem se jen dozvěděl, že ze služby odešel," uvedl Valeš, který je nyní zaměstnán u Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra.

U soudu dnes uvedl, že parafa nepatří jemu, ale jeho tehdejší podřízené Danuši Sedlákové. "Je to možné, nemohu to vyloučit ani potvrdit. Už je to dlouho, taky jsem se mezitím vdala a používám jiné příjmení a dnes se jinak podepisuji," reagovala Sedláková.

Další úřednice však prý poznala, že jde o podpis Sedlákové. Na otázku, proč o tom během vyšetřování nikoho neinformovala, odpověděla, že se jí na to nikdo neptal.

Soud bude pokračovat v srpnu projednáním listinných důkazů a výslechem znalce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám