Hlavní obsah

Amnestovaný ubodal bezdomovce, soud mu potvrdil trest 12 let vězení

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil 12letý trest pro dvakrát amnestovaného recidivistu Miloše Svozila (34). V únoru krátce po svém propuštění ubodal 31letého bezdomovce v Praze-Podolí. Svozil dostal také desetiletý zákaz pobytu v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jednal v přímém úmyslu poškozeného usmrtit,“ potvrdila závěry Městského soudu v Praze předsedkyně odvolacího senátu Alexandra Nováková. Soudci Svozilovo odvolání po rekapitulaci případu zamítli.

„Slepici bych neublížil,“ hájil se prakticky stejně jako u prvoinstančního soudu desetkrát odsouzený Svozil.

V minulosti byl trestán za majetkové trestné činy, vesměs krádeže a podvody. I v kauze vraždy ho k soudu dopravovala eskorta, protože byl již pravomocně odsouzen k dvaceti měsícům vězení za krádež a porušování domovní svobody.

„Trest mu byl uložen jako souhrnný, a to při dolní hranici sazby od 10 do 18 let. Není nepřiměřeně přísný,“ odmítla námitky uvedené v odvolání soudkyně Nováková.

Hádali se kvůli telefonu

Svozil ubodal letos 3. února slovenského bezdomovce v provizorní ubikaci, oba byli opilí a hádali se kvůli mobilnímu telefonu nebo penězům za jeho prodej.

Poškozený sice podle znalců Svozila možná udeřil do obličeje jako první, odveta však byla zcela neadekvátní. Svozil protivníka bodl šestkrát, a přestože muž měl na sobě čtyři vrstvy oděvu, triko, mikinu, prošívanou vestu a silnou bundu, minimálně dvě rány pronikly až do hrudní dutiny. Vykrvácel během několika minut.

Svozil, který ve vězení strávil prakticky celý dospělý život, byl poprvé amnestován v roce 1998 prezidentem Václavem Havlem, podruhé letos v lednu Václavem Klausem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám