Hlavní obsah

Z dvojnásobné vraždy v Raškovicích obvinili učitele, doma měl arzenál zbraní

Právo, Novinky, tom, ok
Ostrava
Aktualizováno

Jednatřicetiletý učitel, který podle policie v pondělí v Raškovicích na Frýdecko-Místecku zastřelil dva lidi, si vyslechl obvinění ze zločinu vraždy. Hrozí mu až výjimečný trest. Policie v domě obviněného našla šest tisíc nábojů a šest legálně držených zbraní. Například samopal vz. 58 a opakovací brokovnici. Další tři zbraně měl u sebe při činu. Policisté podali návrh na vzetí muže do vazby.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel o pachateli z RaškovicVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

„Všechny zbraně držel legálně. Není sice příliš obvyklé, aby někdo vlastnil opakovací zbraně, ale měl na všechny povolení, řádně je nabyl i zaregistroval,“ uvedl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Vrah přijel do Raškovic v pondělí kolem půl páté odpoledne sám a ihned poté, co se dostal na zahradu dvougeneračního domu, začal zdálky střílet po 17leté Denise. Ta před ním utekla dovnitř. „Pachatel poté začal střílet do oken domu, jedno následně rozbil a vnikl dovnitř,“ přiblížil policejní ředitel. Nepotvrdila se tak informace, že by pachatel přijel k domu s manželkou.

Nejprve v domě zastřelil staršího muže, zasáhl a těžce zranil i jednasedmdesátiletou ženu, která nyní bojuje o život v ostravské fakultní nemocnici. V útoku pokračoval až do chvíle, kdy usmrtil Denisu. „V domě byla v tu dobu ještě matka dívky. S pachatelem mluvila a celý incident přežila bez újmy. Poté pachatel z domu utekl,“ popsal Kužel.

Foto: Policie ČR

Policisté našli doma u obviněného střelce z Raškovic šest zbraní a šest tisíc nábojů. Další tři krátké střelné zbraně použil při vraždách

Útočník na zahradě i v domě použil všechny tři zbraně, které měl u sebe. Poté, co vystřílel zásobník, dvě zbraně na místě činu odhodil. Se třetí utekl.

Už ve chvíli, kdy se v domě střílelo, obdrželi policisté několik tísňových volání. Na místo nejdříve přijely dvě hlídky z nedalekých Nošovic. „Bohužel až těsně po spáchání incidentu. Útok už byl v té době dokonán. O dvě minuty později přijela na místo činu zásahová jednotka,“ uvedl Kužel.

Kriminalisté zajišťovali stopy celou nocVideo: Jiří Forman, Novinky

Pachatele policisté vypátrali zhruba po třiceti minutách poblíž obce. „Měl v tu dobu u sebe zbraň se dvěma náboji. Při zadržení ji ale nepoužil,“ doplnil Kužel.

Foto: Policie ČR

Policisté našli doma u obviněného střelce z Raškovic šest zbraní a šest tisíc nábojů. Další tři krátké střelné zbraně použil při vraždách

K motivu dvou vražd se policisté zatím odmítli vyjádřit. „Není doposud zcela jasné, co vedlo pachatele ke spáchání tohoto činu,“ řekl Kužel.

Policisté odmítli potvrdit také informaci, že by obviněný zavražděnou dívku učil. Podle některých studentů Střední školy gastronomie a služeb ve Frýdku-Místku, kde se Denisa učila na cukrářku, učil obviněný na škole jen krátce. „Měli se k sobě. Ale on vypadal divně. Na škole byl tak dva měsíce. Předtím prý učil na jiné škole ve Frýdku-Místku, prý ho ale vyhodili,“ řekla jedna ze studentek.

Záchranáři ošetřovali muže s kolapsemVideo: Jiří Forman, Novinky

Muž u výslechu zkolaboval 

Kriminalisté po činu celou obec uzavřeli a nikoho do ní nepouštěli. Uzavřena byla až do úterních dopoledních hodin. Během dopoledne rovněž musela vyjet posádka záchranné služby na služebnu, kde probíhal výslech podezřelého. Ten během výslechu zkolaboval, lékař ho ošetřil na místě.

Útočník v minulosti vlastnil živnostenský list na výuku anglického jazyka, který ale po dvou letech pozastavil.

Foto: Novinky

Místo střelby v Raškovicích

Sousedé jsou činem zhrozeni, rodina prý byla bezproblémová. Matka dívky pracuje v obci jako zdravotní sestra, otec podniká zřejmě v autoopravárenství a zámečnictví.

Místo střelby v Raškovicích na FrýdeckomísteckuVideo: Jiří Forman, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám