Hlavní obsah

Důchodkyně neměla na nájem, nasadila si kuklu a s nožem přepadla obchodníka

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Pětašedesátiletá Růžena Veithová ze Sušice se v zoufalství, že nemá na nájem, rozhodla obstarat peníze přesně podle gangsterské kuchařky. Maskovaná kuklou a s nožem v ruce přepadla o 25 let mladšího Jaroslava Soukupa, který má krám s potravinami.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaná důchodkyně u soudu rozhodně nepůsobila dojmem drsné lupičky.

Článek

Drsná loupež z letošního září ale pro ni dopadla fiaskem, obchodník posléze důchodkyni poznal a naservíroval policii. Klatovská soudkyně Ludmila Lišková v úterý potrestala lupičku dvouletou podmínkou.

„Byl to exces v jejím doposud řádném životě. Jednala pod vlivem špatné finanční situace, což ji ale nevyviňuje,“ zdůvodnila Lišková své rozhodnutí, proti kterému se jak žalobkyně, tak obhájce vzdali na místě odvolání.

Při pohledu na starší, brýlatou dámu s nevinným výrazem v obličeji by jen těžko někdo uvěřil, čeho byla schopná. „Útočila tvrdě, měla sílu. Celou dobu jsem si myslel, že mám co do činění s chlapem. Chovala se tak agresivně, že bych ji nikdy nespojil s pětašedesátiletou ženskou,“ prohlásil obchodník.

Poznal jsem ženu, která tady po sídlišti roznáší reklamní letáky s novinami. Úplně mě to šokovalo.
poškozený

K přepadení došlo brzy ráno. „Po půl šesté zazvonil zvonek v zadní části prodejny. Šel jsem otevřít v domnění, že přijel některý z dodavatelů. Ve dveřích stál člověk celý v černém. Na hlavě měl kuklu s vystřiženými otvory pro oči a ve svitu pouliční lampy jsem viděl, jak se mu v ruce leskne nůž. Beze slova do mě jednou rukou strčil a druhou se mně snažil bodnout nůž do břicha,“ popisoval Soukup dramatické okamžiky.

Lupička ujela na kole

Na poslední chvíli prý uskočil, chytil vetřelce za ruku s nožem a prudce ho odrazil zpátky na chodník. „Hned se vzpamatoval, v mžiku byl zpátky a následoval další výpad. Strašně jsem při tom křičel o pomoc. Sebral jsem veškerou odvahu a vší silou jsem do lupiče strčil. Odhodil jsem ho možná pět metrů. To už začali z oken vykukovat sousedé a zjišťovali, co se děje,“ pokračoval. Když viděl, že v tom už není sám, začal z něho pomalu opadávat prvotní strach.

„Víc jsem se osmělil a lupičem škubnul za kuklu tak, že se posunuly oční otvory a on nic neviděl. Dal se na útěk a snažil se přitom kuklu srovnat zpátky. To se mu nedařilo, tak ji sundal a zahodil. V tu chvíli jsem poznal ženu, která tady po sídlišti roznáší reklamní letáky s novinami. Úplně mě to šokovalo,“ vybavoval si Soukup další sled událostí.

Když mi majitel obchodu otevřel, řekla jsem slovo peníze a zašermovala před ním nožem.
odsouzená

Lupička po odhalení naskočila na kolo a snažila se ujet. „Dohnal jsem ji, ale znovu na mě vytáhla nůž. Byla jako zvíře odhodlané udělat cokoliv. Nechtěl jsem s ní jít do přímého kontaktu a raději jsem ji nechal odjet. Běžel jsem ale za ní a sledoval, kam má namířeno. Mobilem jsem vytočil sto padesát osmičku a policisty navigoval,“ dodal.

Chtěla splatit 60tisícovou půjčku 

Seniorka u soudu jen krčila rameny. „Nevím, co mě to napadlo. Pořád o tom přemýšlím a stále se nemůžu dobrat toho, proč jsem to udělala,“ řekla tiše. Prý si už ani nevzpomíná, jak loupež provedla. Soudkyně proto přečetla její původní výpověď na policii.

„Když mi majitel obchodu otevřel, řekla jsem slovo peníze a zašermovala před ním nožem. Načež mi chytil za ruku a odstrčil mě. Došlo k potyčce a já se z místa snažila rychle odejít,“ citovala soudkyně slova obžalované z přípravného řízení.

Obchodník se jí pak pokusil strhnout kuklu z hlavy. „Snažila jsem se ji upravit, ale to se mi nepodařilo. Tak jsem ji sundala a doběhla ke kolu, které bylo o kus dál opřené o dům. Když se ke mně ten muž zase přiblížil, namířila jsem proti němu nůž a křičela, aby odprejsknul. Pak jsem sedla na kolo a ujela,“ líčila Veithová průběh loupeže do policejního protokolu.

U soudu vyšlo najevo, že se důchodkyně dostala do špatné finanční situace díky šedesátitisícové půjčce, kterou si vzala, aby poplatila synovy dluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám