Hlavní obsah

Policie změnila názor, zběsilá jízda piráta v porsche Prahou je trestný čin

Právo, Josef Koukal
Praha

Šestatřicetiletý opilec, který před týdnem ohrožoval bláznivou jízdou v Porsche Cayenne ostatní řidiče na pražském okruhu, může stanout před soudem kvůli obecnému ohrožení. Policie měla původně případ předat jako přestupek do správního řízení, v pátek jej ale se státním zástupcem vyhodnotila jako možný trestný čin.

Policie zadržela nebezpečného řidiče v tuneluVideo: Policie ČR

 
Článek

Páteční Právo na případ z úterní noci upozornilo jako na ukázku benevolentního přístupu k nebezpečnému chování piráta silnic.

Řidič silného vozu se řítil po okraji Prahy až 240kilometrovou rychlostí, kličkoval mezi ostatními auty a honil se s policií, dokud se hlídkám nepodařilo ve spolupráci s řidiči nákladních aut silnici uzavřít.

Z auta odmítl vystoupit, policisté ho museli vytáhnout s namířenou zbraní, i přesto se jim bránil.

Nadýchal 0,9 promile alkoholu, o pouhou desetinu méně, než kolik představuje hranice pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Hrozila mu pokuta

Přesto státní zástupkyně původně rozhodla, že bude policie věc řešit jako přestupek. Zde by řidiči hrozila maximálně dvacetitisícová pokuta a zákaz řízení.

V pátek ale policisté se žalobci případ přehodnotili. „Od pátku jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení,“ řekl Právu ředitel pražské policie Martin Vondrášek.

Podle něj pouze noční směna vyhodnotila případ mírněji než policisté a žalobci, kteří ho převzali později.

„V mimopracovní době došlo k předběžnému právnímu posouzení mezi službu konajícím policistou a žalobcem. Pak se vyhodnotil důkazní materiál a druhý den jsme se dostali k jinému závěru,“ vysvětlil posun ředitel Vondrášek.

Pokud policie řidiče porsche obviní, bude mu místo pokuty hrozit trest od tří do osmi let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám