Hlavní obsah

Ostravský soud rozdal tresty za kuplířství s dívkami z Hondurasu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ gangu, který do České republiky dovážel z Latinské Ameriky prostitutky, uzavřel ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě. Dvěma z pěti obžalovaných vyměřil tresty v délce pěti a šesti let, další tři vyvázli s podmínkou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní zleva: Ivo Fojtík, Alena Majíčková a Tomáš Janošec u soudu.

Článek

Tři muži a dvě ženy se zodpovídali z toho, že v roce 2010 dováželi z Latinské Ameriky do Česka mladé ženy, kterým nejprve naslibovali práci v restauracích a pak je donutili k poskytování sexuálních služeb.

Tomáš Janošec dostal šest let, kuplířka Renáta Najzarová-Angel o rok méně. Ivan Paleček, Alena Májíčková a Ivo Fojtík dostali pouze podmínky, poslední jmenovaný byl kvůli nedostatku důkazů potrestán pouze za nedovolené ozbrojování.

„Šlo se o skupinu osob, která měla mezi sebou rozdělené úkoly. Dováželi ženy z Latinské Ameriky, zejména z Hondurasu za účelem poskytování prostituce. Na území České republiky se ženy dozvěděly, že musí poskytovat sexuální služby, aby přinejmenším nahradily náklady na cestu do Evropy,“ řekla ke skupině obžalovaných státní zástupkyně Jarmila Alizeyová.

Vydělávali i na českých ženách 

Dodala, že ženy v podstatě ani nevěděly, do které evropské země se dostaly. „Tomuto nátlaku se vzhledem k jazykové bariéře, rozdílnému kulturnímu prostředí a osamocenosti podvolily a prostituci provozovaly, přičemž peníze získané prostitucí jim obžalovaní uhradili pouze částečně, nebo vůbec,“ tvrdí státní zástupkyně.

Kromě žen z Hondurasu skupina kořistila také z prostituce, kterou ve veřejných domech zejména v Ostravě prováděly české ženy. Přestože šlo podle policie o poměrně rozsáhlou činnost, obžaloba hovořila jen o několika jednotlivých případech, které se podařilo jednoznačně prokázat.

Obžalovaní však vinu odmítali. „Já jsem se toho vůbec neúčastnil,“ řekl Ivo Fojtík s tím, že žádné ženy z Hondurasu nevozil. „Vlastně ani nevím, proč jsem tady,“ řekl u soudu. Ten mu ale neuvěřil, nicméně potrestal ho pouze podmínkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám