Hlavní obsah

Kvůli zpravodajské aféře si policie opět předvolá Nečase

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté a olomoučtí vrchní žalobci, kteří řeší kauzu údajného sledování manželky tehdejšího premiéra Radky Nečasové pracovníky Vojenského zpravodajství, mají v plánu na konci svého vyšetřování znovu a tentokrát podrobně vyslechnout zřejmě korunního svědka celého případu, Petra Nečase (ODS). Tuto informaci ve čtvrtek potvrdil Právu důvěryhodný zdroj. Konec vyšetřování se přitom kvapem blíží.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová přichází s manželem Petrem Nečasem a advokátem Eduardem Brunou k výslechu na ÚOOZ v ulici Na Perštýně.

Článek

Podle vyjádření náměstka olomouckých vrchních žalobců Pavla Komára by mohla být tato část případu hotova v průběhu listopadu.

Nečas sice už v červenci na policii vypovídal, tehdy ale pouze přečetl prohlášení, načež šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan jeho výslech přerušil bez možnosti položit bývalému předsedovi vlády jakoukoli otázku, ať už z řad obhájců, či policistů.

Pouze oznámil, že se později bude ve výslechu pokračovat. To se zatím nestalo.

Nečas může obviněným pomoci

Nečas tak dosud k možnému zneužití tajné služby nevypověděl ani slovo. V další části, tedy možné politické korupci, se čeká na vyjádření Nejvyššího soudu, zda je možné jej s dalšími třemi exposlanci ODS stíhat.

Výslech Nečase může být pro obhajobu stěžejní. „Nebylo by to od věci,“ řekl ve čtvrtek Právu bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Ve čtvrtek byl na policii znovu vypovídat, ale to odmítl. Pouze přečetl krátké prohlášení s tím, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Oba stíhaní bývalí šéfové této tajné služby Páleník a Milan Kovanda totiž v nedávných rozhovorech pro Právo naznačili, že pokyn ke sledování premiérovy manželky mohl vzejít přímo od Nečase a stíhaná Jana Nagyová, která se později stala Nečasovou manželkou, byla jen prostředníkem.

„Nikdy jsem to ani nebral tak, že ten úkol jde od vrchní ředitelky, ale vždycky jsem viděl, že ten úkol jde z výše,“ konstatoval před dvěma týdny Kovanda a na dotaz Práva, zda od premiéra, odpověděl jednoznačně: „Ano.“

Pokud by Nečas nebyl v přípravném řízení vyslechnutý, chce Kovandův advokát Jiří Matzner postup policie a žalobců napadnout u soudu. „Podle mě by to řízení nebylo kompletní. U soudu můžeme použít, že policie neshromažďuje důkazy i ve prospěch obviněných, a není tedy zachována rovnost stran,“ poznamenal.

Komár ve čtvrtek odmítl jakkoli komentovat dotaz Práva, zda budou chtít vyšetřovatelé Nečase ještě vyslechnout. „Ještě nějaké úkony určitě máme v plánu, ale už se víceméně blížíme ke konci,“ sdělil.

Na druhou stranu ale poznamenal, že žádný z obviněných při prvním výslechu 14. června krátce po zadržení neuvedl, že by žádost o sledování byla přímo od Nečase. „Možná vám něco takového v rozhovoru řekli, ale my jsme takovou informaci, že by o tom (Nečas) věděl anebo to nařídil, procesně u výslechu od nikoho nedostali,“ dodal.

Advokát Nečase Josef Lžičař včera Právu sdělil, že pozvánku k výslechu klienta jako svědka zatím neobdržel. Poukázal však na to, že Nečas může jako novomanžel obviněné Nagyové-Nečasové odmítnout výpověď. Nevyloučil ale ani to, že by Nečas mohl svědčit ve prospěch své ženy.

O placení vypovídali hned

Obviněné kromě chybějícího výslechu Nečase zaráží v postupu žalobců a policie ještě jiná věc, která se týká druhé části této kauzy – březnového sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády soukromou detektivní agenturou za peníze Vojenského zpravodajství.

Přestože prý Kovanda i jeho podřízený, obviněný rozvědčík Jan Pohůnek, hned při prvním výslechu v den zadržení uvedli, že dvojici lidí podřízených Nagyové sledovala soukromá agentura najatá za peníze vojenskou tajnou službou, byli oba kvůli údajnému neoprávněnému použití státních financí obviněni až tento týden, tedy teprve po čtyřech měsících.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jana Nagyová

Foto: Petr Horník, Právo

Ondrej Páleník

Foto: www.mocr.army.cz

Ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda

„On (Kovanda) to říká už od svého zadržení 13. června. Na to, proč jej obvinili až teď, můžeme mít každý svůj názor, ale myslím si, že vzhledem k tomu, že v pátek se volí, tak potřebovali mít něco, co aspoň trošku vypadá smysluplně, protože vše ostatní se hroutí,“ myslí si Kovandův obhájce Matzner.

Reklama

Výběr článků

Načítám