Hlavní obsah

Důchodkyně, která ubodala despotického manžela, vyvázla s podmínkou

Právo, Petr Marek
Olomouc

Tříletou podmínku s pětiletou zkušební dobou vyměřil ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Jiřině Petřekové (73) z Velkých Karlovic na Vsetínsku za to, že po předchozí hádce ubodala svého despotického manžela (77).

Foto: Petr Marek, Právo

Jiřina Petřeková u olomouckého krajského soudu.

Článek

Důchodkyni přitom hrozilo až 18 let za mřížemi, neboť čelila obžalobě z vraždy. Sama však u KS tvrdila, že se jednalo o sebeobranu. Odsouzena nakonec byla za zabití, kde zákonná sazba činí tři až deset let.

„Nutná obrana nepřicházela v úvahu, neboť v průběhu konfliktu byly situace, kdy obžalovaná sama útočila. Muž však konflikt vyprovokoval, první zaútočil a také vyvíjel i další násilné aktivity. Jednoznačně se prokázalo, že se vůči manželce léta dopouštěl zvláště zavrženíhodného jednání. Terorizoval ji, ponižoval, fyzicky napadal. Z tohoto důvodu, jak konstatovali znalci, trpěla syndromem týrané ženy, to ovlivnilo náš pohled na věc. Proto zabití a nikoliv vražda,“ vysvětlil předseda senátu KS Vladimír Hendrych s tím, že tříletý podmíněný trest odpovídá okolnostem a je plně dostatečný.

Rozsudek není pravomocný 

Rozsudek ale zatím nenabyl právní moci, neboť jak obžalovaná, tak státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na odvolání. „Neříkám na něj nic. Nechte mě být,“ prohodila směrem k novinářům Petřeková bezprostředně po odchodu ze soudní síně. „S verdiktem soudu jsme spokojeni. Uvidíme ovšem, co bude dál,“ přidala svůj názor dcera seniorky.

Vše se událo loni 27. listopadu dopoledne někdy mezi devátou a desátou hodinou v rodinném domě ve Velkých Karlovicích. Stařec, který dlouhodobě ponižoval, napadal a týral celou rodinu, manželku po vzájemné slovní rozepři nejprve udeřil židlí do hlavy. Když to chtěl udělat podruhé, žena ho bodla kuchyňským nožem do oblasti břicha. Po chvíli konflikt pokračoval v obýváku, kde i vyvrcholil a to tím, že žena manžela, který jí vyhrožoval zabitím, opakovaně bodala do různých částí těla, přičemž ten v důsledku toho utrpěl četná zranění, kterým na místě podlehl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám