Hlavní obsah

Výbuch ve Frenštátě byl úmyslný. Pachatel sousedům zablokoval dveře, potvrdila policie

Právo, Aleš Honus
Frenštát pod Radhoštěm
Aktualizováno

Za výbuchem panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který v únoru zabil šest lidí včetně tří malých dětí, byl vražedný útok. Strůjcem tragédie byl obyvatel domu Antonín Blažek, který při explozi a následném zřícení domu také zahynul. Ve čtvrtek to oficiálně potvrdila policie, která definitivně ukončila prověřování této tragédie. Jako právní kvalifikaci policie stanovila obecné ohrožení.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Dům po výbuchu

Článek

Kriminalisté zjistili nejen to, že Blažek explozi úmyslně způsobil, ale také se snažil zabránit sousedům, aby unikli z hořícího pekla tím, že v obou vstupních dveřích do panelového domu zalomil klíče.

Foto: Policie ČR

Policejní záběry po výbuchu domu

„Zjistili jsme, že Antonín Blažek se v nočních hodinách pohyboval po domě. Poté co jeho manželka kolem druhé hodiny ranní opustila byt a odešla ke své matce, nejprve s největší pravděpodobností úmyslně zalomil z vnitřní strany klíče ve dveřích do domu, poté ve svém bytě úmyslně způsobil únik plynu. Následně se přesunul do sklepa, kde demontoval těleso kuželového ventilu hlavního přívodu plynu. Plyn se následně rozšířil do všech společných prostor domu,“ řekl hlavní vyšetřovatel případu Radomír Pasečný.

Foto: Policie ČR

Policejní záběry po výbuchu domu

V té chvíli byl Blažek vyrušen jedním ze sousedů, kterého probudil zápach plynu.

„Soused otevřel dveře a viděl Blažka, jak se pohybuje po domu. Když se ho ptá, co to děláš, odpoví mu Blažek: to máte za to,“ doplnil vyšetřovatel. Následně Blažek otevřel dveře do svého bytu a došlo k masivní explozi.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce ve FrenštátěVideo: www.hzsmsk.cz

Manželka nic netušila

Vyšetřování navíc ukázalo, že Blažkova manželka prokazatelně netušila, co její muž chystá. Sousedé, kteří přežili, mohou hovořit o obrovském štěstí. „Pokud by došlo k masivnějšímu úniku plynu, následky mohly být daleko horší,“ dodal soudní znalec z oboru požární ochrany Ivo Šrom.

„Kdyby přežil, jednalo by se o zločin obecné ohrožení s trestní sazbou 15 až 20 let, ale spíše až výjimečný trest, protože následky byly skutečně katastrofální,“ dodal šéf krajské policie Tomáš Kužel.

Foto: Policie ČR

Policejní záběry po výbuchu domu

Exploze plynu otřásla panelovým domem ve Frenštátě v neděli 17. února brzo ráno. Na místě zemřel strůjce výbuchu, dvě ženy ve věku 38 a 60 let a tři děti ve věku 2,5 a 10 let. Už krátce po události se spekulovalo o tom, že za útokem mohou být dlouhodobé sousedské spory s podivínským nájemníkem bytu v přízemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám