Hlavní obsah

Zubařka fakturovala neexistující ošetření, dostala podmínku

Právo, pko
Brno

Trochu si přivydělat k lékařskému platu se rozhodla zubařka z Brna Jitka Farná. Jako ideální nápad pro bezbolestně vydělané peníze jí přišlo to, že zdravotním pojišťovnám fakturovala nejrůznější ošetření pacientů, která ale neprovedla. Za dva roky si takto přišla na 80 tisíc korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zubařku potrestal brněnský městský soud podmínkou, náhradou škody a pokutou, žena se ale nevzdala a podala si odvolání. Senát Krajského soudu v čele s Martou Ondrušovou jí ale ve středu trest potvrdil.

Zubařka si vymyslela přes tři desítky úkonů, které jí pojišťovny proplatily. Kromě toho, že musí uhradit osmdesátitisícovou škodu, musí Farná ještě zaplatit 50 tisíc korun pokuty a strpět roční trest s podmínečným odkladem na dva roky. Zubařka před soudem všechno popřela a tvrdila, že je z celé situace zaskočená. Svou práci prý dělala nejlépe, jak uměla, některé úkony prý ale mohla omylem zapsat do karty jiným pacientům.

Ošetřovala pacienty, kteří k ní nechodili

„Její jednání nevykazovalo znaky trestného činu, pacienti sice před soudem popisovali své domněnky, že v předmětné době u mojí klientky nebyli, ale nikdo už pořádně nezjišťoval, zda tomu tak skutečně bylo,“ prohlásil zubařčin obhájce.

„Soud provedl všechny potřebné důkazy a všechny je náležitě zhodnotil. Místo jedné plomby například obžalovaná účtovala pojišťovnám dvě, vykazovala ošetření pacientů, kteří k ní v té době ani nechodili. Trest není nepřiměřeně přísný, přihlédli jsme k tomu, že lékařka nebyla nikdy trestaná a má dobrou pověst, ovšem na druhou stranu jí přitížilo to, že útoků bylo hodně a v dlouhém časovém horizontu,“ konstatovala soudkyně Ondrušová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám