Hlavní obsah

Fotbalového bosse z Domažlic stíhá policie

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdou ránu zasadila policie domažlickému fotbalu. Jeho nejvyššího šéfa Jaroslava Ticháčka obvinila z několikamiliónového krácení daně. Trestní stíhání nesouvisí s fotbalem, ale s podnikatelskými aktivitami šestapadesátiletého mecenáše klubu, který hraje třetí nejvyšší soutěž v Česku.

Foto: Archiv Právo, Právo

Jaroslav Ticháček

Článek

Ze stejného zločinu vyšetřovatelé podezřívají i Ticháčkovu manželku, která mu měla pomáhat zakrývat podvody v účetnictví. Oběma hrozí v případě uznání viny až 8 let vězení.

„Krajští kriminalisté v těchto dnech ukončili prověřování případu několikamiliónového krácení daně a zároveň předali usnesení o zahájení trestního stíhání manželskému páru z Domažlic. Muž a žena ve věku 56 let jako spolupachatelé čelí obvinění z pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ potvrdila v pondělí Právu Ivana Telekešová z Krajského policejního ředitelství v Plzni.

Při vyplácení mzdy zaměstnanci podepisovali prázdné cestovní příkazy
zdroj Práva

Podrobnosti s ohledem na počáteční stadium vyšetřování ale nesdělila. Upřesnila pouze, že ke krácení daně mělo dojít za období od ledna 2009 do června 2012. „Škoda je nejméně 2,2 miliónu korun,“ dodala Telekešová.

Fiktivní účetní doklady

Reportérovi Práva se podařilo zjistit, že obvinění souvisí s Ticháčkovou firmou DOTIKO, s.r.o., která má široké spektrum aktivit od kovovýroby přes realitní činnost až po pořádání kulturních produkcí.

Kriminalisté mají v rukou důkazy o tom, že si obvinění manželé navyšovali provozní náklady firmy fiktivními účetními doklady a tím snižovali základ pro výpočet daně z příjmu.

Podle důvěryhodného zdroje Práva mělo jít zejména o cestovní náhrady zaměstnanců. „Fungovalo to tak, že při vyplácení mzdy zaměstnanci podepisovali prázdné cestovní příkazy. Konkrétní částky se tam doplnily později, přičemž zaměstnancům byl vyplacen jen zlomek anebo nedostali vůbec nic,“ uvedl zdroj.

Ticháček se vinen necítí

Upozornil také na to, že se cesťáky týkaly hlavně těch zaměstnanců, kteří pracovali v Německu a měli na diety skutečně nárok. „Tyto náklady firma DOTIKO započítala do konečné ceny za práci, kterou si nechala zaplatit od německého partnera,“ dodal zdroj.

Odhalit podvod nebylo pro policisty vůbec jednoduché, neboť v rámci prověřování jim Ticháček předal veškeré účetní doklady formálně v pořádku. Při domovních prohlídkách ale našli detektivové ještě druhé účetnictví, ve kterém si manželé vedli reálné údaje a které se zřejmě nemělo nikdy dostat ven.

Ticháček se podle svých slov vinen necítí. „Máme na to jiný názor,“ řekl na dotaz Práva a dál se k případu nechtěl vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám