Hlavní obsah

Advokát Teryngel daně nekrátil, rozhodl definitivně soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze v pondělí definitivně zprostil obžaloby známého pražského advokáta Jiřího Teryngela v kauze údajného daňového úniku při obchodu s cigaretami. Soudce Bohumil Kalát potvrdil předchozí verdikt Městského soudu v Praze, podle kterého se skutek popsaný v obžalobě nestal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Teryngel je nevinný, potvrdil v pondělí soud.

Článek

Právník se podle obžaloby podílel na stomiliónovém úniku a údajně donutil podnikatele podepsat směnku na 80 miliónů korun. Podle soudců se Teryngel ničeho nedopustil.

Právník od počátku kauzy vinu odmítá a tvrdí, že trestní stíhání je výsledkem korupce a zneužití moci. Již loni, kdy ho nepravomocně osvobodil pražský městský soud, uvedl, že bude žádat odškodnění za stovky tisíc korun.

V kauze spojené s firmou Letka Team byl stíhán také syn někdejšího šéfa kladenských hutí Marko Stehlík, Vladimír Mošovský a někdejší člen představenstva společnosti Juraj Glaser. Soud v pondělí u Stehlíka také potvrdil osvobozující verdikt.

Dvěma odsouzeným tresty soud potvrdil

Glaserovi a Mošovskému ale potvrdil podmíněné tresty ve výši 30 měsíců a dvou let s tím, že nesmějí podnikat v obchodních společnostech. Původní zákaz se týkal pouze tabákových firem. Glaser podle obžaloby přijal za společnost Letka team neexistující pohledávku ve výši zhruba 165 miliónů korun a přihlásil ji do konkurzu po společnosti. Podle soudu porušili povinnosti při správě cizího majetku.

Teryngel byl spolu se Stehlíkem a Mošovským obžalován z toho, že v březnu 2007 donutili podnikatele podepsat směnku na 80 miliónů korun. Vyhrožovali mu prý tím, že jinak nebudou moci vzhledem k finanční situaci uhradit jeho faktury a dodat mu zboží. Protože však advokát na dokumentu omylem neuvedl důležitý údaj, nebyla směnka nikdy proplacena.

Reklama

Související témata:

Související články

Advokáta Teryngela zprostil soud obžaloby

Pražský městský soud ve čtvrtek zprostil známého advokáta Jiřího Teryngela obžaloby z vydírání a daňových úniků. Osvobozující verdikt si kromě Teryngela...

Výběr článků

Načítám