Hlavní obsah

V procesu s bývalým elitním policistou vypovídali obžalovaní podnikatelé

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Přesvědčen o své nevině vstupoval v pondělí ráno k hlavnímu líčení Krajského soudu ve Zlíně bývalý elitní kriminalista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, 39letý Marian Hanák. Krajské státní zastupitelství jej viní z přijetí úplatku a ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Před soudem stanuli také dva podnikatelé spolupracující s Generální inspekcí bezpečnostních sborů.

Soud s bývalým elitním policistouVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Společně s Hanákem je obžalovaná i expolicistka a bývalá pověřená šéfka oddělení hospodářské kriminality zlínské policie Hana Čouková.

Hanák měl od policie do kriminálního podsvětí vynášet informace o chystaných domovních prohlídkách. Za tato zjištění požadoval šest set tisíc korun. Za zajištění nelegálního odposlechu konkrétní určené osoby chtěl třicet tisíc, nelegální lustrace osob a jejich „ochrana“ před zájmem orgánů činných v trestním řízení přišlo daného Hanákova „klienta“ na dvacet tisíc měsíčně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Stíhaný elitní expolicista Marian Hanák a spoluobžalovaná expolicistka Hana Čouková.

Kromě jiného nechával podle obžaloby nelegálně lustrovat i telefonní čísla, každá informace měla přijít zájemce z podsvětí na pět tisíc korun. Prodej informací z konkrétního trestního řízení přišel zájemce na dvě stě až tři sta tisíc. Za prodej celého trestního spisu požadoval Hanák sedm miliónů.

Obžalovaní se cítí nevinni 

Jednotlivé Hanákovy nabídky při hlavním líčení potvrdili další dva obžalovaní muži z podnikatelského prostředí. Jedná se o podnikatele Jana Švédíka z Bruntálska a Radomíra Vybírala z Kroměřížska. Oba tito obžalovaní od začátku vyšetřování spolupracují s Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Podle krajského státního zástupce Romana Kafky se oba muži doznali k podplácení.

Hanák svou vinu popírá. „Nesouhlasím s obžalobou. Je to naprostý nesmysl. Necítím se z ničeho vinen,“ uvedl u soudu Hanák. Nevinna se cítí i expolicistka Čouková.

Hanákovi hrozí pět až 12 let za přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Čoukové za zneužití pravomoci rok až pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám