Hlavní obsah

Mladíci brutálně ukopali bezdomovce v Brně jen pro zábavu

– Brno • Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Rozum zůstává stát nad okolnostmi poslední objasněné vraždy v Brně. Ta se odehrála v noci 13. října v centru města v Denisových sadech. Kousek od chrámu Petra a Pavla tam kdosi umlátil 60letého bezdomovce, údajně populární postavu mezi obdobně žijícími lidmi. Policie dopadla tři pachatele. Dva mladíci jsou ve věku dvaceti let, třetímu je teprve 16. Nejhorší je však skutečnost, že k nebývale brutálnímu činu došlo z pouhé zábavy.

Policisté o případu brutálního napadeníVideo: Miroslav Homola , Právo

 
Článek

„Jednodušší by bylo vyjmenovat orgány, které nebyly útokem těch tří pachatelů zdecimovány či poraněny. Těch totiž bylo v těle oběti mnohem méně než zbývajících. S podobnou brutalitou se setkáváme skutečně jen velice zřídka. Otřesné však je i to, že k činu došlo prakticky bezdůvodně. Mladíci se prostě chtěli bavit. Chtěli vyzkoušet, jak to vypadá, když někoho napadnou a zmlátí,“ uvedl k případu šéf jihomoravské kriminálky Antonín Hrdlička.

Kopali ho zcela s rozmyslem. Museli si být vědomi, že je to do míst, kde kopance způsobí vážná zranění.
Leoš Tržil

Útok se odehrál před druhou hodinou ranní, když se trojice kamarádů potulovala kolem nádraží a pak se vydala „za zábavou“ právě do Denisových sadů. Šli tam skutečně s jediným cílem, a to někoho pořádně zbít. Podle dosavadního zjištění napřed napadli nějakého zatím neznámého mladíka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Denisovy sady v Brně

„Ten měl štěstí, že z jejich útoku vyvázl, a my ho jako svědka stále ještě hledáme. Pak se trojice zaměřila právě na muže původem z Blanenska. Vůbec ho neznali. Razantní útok přitom trval několik minut a devastace těla poraněného byla značná,“ popsal šéf kriminálky Hrdlička. Mimo úderů to byly především opakované kopance do celého těla.

„Kopali ho zcela s rozmyslem. Museli si být vědomi, že je to do míst, kde kopance způsobí vážná zranění,“ doplnil k případu šéf jihomoravských policistů Leoš Tržil. K oběti se dokonce i tehdy, kdy zřejmě muž na zemi umíral, ještě vraceli, aby si na něj „naskočili“.

Šestnáctiletý mladík spolu s druhým dvacetiletým komplicem byli zadrženi dva dny po činu, třetího policie dopadla v pátek. Všichni se k činu doznali. Starším z trojice hrozí vězení v rozmezí od 15 do 20 let, mladistvý může jít za mříže na pět až deset let.

Kraj s největším počtem vražd

Jihomoravský kraj se po poslední vraždě v pátek minulý týden, kdy byl střelou do hlavy zabit dvacetiletý mladík, stal s 22 vraždami regionem s největším počtem těchto trestných činů v zemi. Pachateli je již policie na stopě.

„Velmi alarmující je fakt, že se výrazně snižuje věk pachatelů a zároveň stoupá brutalita jejich činů,“ doplnil Tržil. Nejznámější případ vraždy, kdy byli zabiti čtyři lidé, je zatím s otazníky čin podezřelého Američana Kevina Dahlgrena.

„V tomto případě jsme si jisti, že jsme odvedli dobrou policejní práci. Další kroky však už nejsou v našich silách,“ uvedl ke sledovanému případu Tržil. Možnost vydání mladíka z USA se totiž minulý týden opět odsunula na neurčito. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám