Hlavní obsah

Kriminalista s kamarády mlátil muže, dostal znovu podmínku

– Plzeň
Právo, pab

Tachovský soud i napodruhé potrestal místního kriminalistu Milana Krýsla. Ten podle obžaloby společně se dvěma kamarády napadli muže a snažili se z něho vymlátit, komu prodal motorku, která mu nepatřila.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní před soudní síní.

Článek

Za ublížení na zdraví a výtržnictví dostal Krýsl tříletou podmínku stejně jako letos v březnu. Původní rozsudek ale v létě zrušil Krajský soud v Plzni a vrátil případ zpět do Tachova k doplnění dokazování a novému rozhodnutí.

„Dospěl ke stejnému závěru, jako v prvním rozhodnutí,“ řekl Právu soudce Miroslav Vajgant. Podle něho Krýsl selhal především jako policista. „Je sice pravda, že nebyl ve službě, ale na druhou stranu zákon o policii říká, že i v době mimo službu je policista povinen zasáhnout, je-li bezprostředně ohrožen život, zdraví nebo majetek,“ upozornil soudce.

Incident se odehrál před dvěma lety v Boněticích.  Za Slavomírem Glasem tam tehdy přijela tříčlenná skupinka mužů, ve které byl i Krýsl. Po Glaserovi požadovali jméno kupce motorky, která patřila synovi jednoho z nich.

Poškozený byl napaden na vlastním pozemku   

„Po vzájemné dohodě vnikli na pozemek poškozeného, kde jej fyzicky napadli. Mlátili ho pěstmi a kopali do něj. Chtěli, aby jim řekl, kde je motocykl, který slíbil opravit, ale místo toho jej údajně prodal,“ uvedl soudce.

Glase po útoku odvezla záchranka do nemocnice, měl tržnou ránu na hlavě a poraněný hrudník. „Už mě pronásledovali, když jsem se vracel autem domů. Vjeli za mnou až na dvůr. Chtěl jsem se schovat do baráku, ale  jeden z těch mužů  mě chytil do kravaty a vytáhl ze dveří ven. Schytal jsem od něho pár ran pěstí. Pak mě další z nich kopnul do boku, svalil jsem se na zem. Následovaly ještě další tři kopance,“ vypovídal Glas. Tvrdil, že ho majitel motorky požádal o zprostředkování prodeje, což udělal a peníze mu předal.

Krýsl odmítl, že by se Glase dotknul.  „Celé to nafoukl, aby se pomstil, protože nemá rád policisty,“ prohlásil Krýsl. Obhajoba 29letého strážce zákona  je v rozporu s dalšími výpověďmi svědků, kteří ho viděli, jak se zapojil do potyčky.

Soud potrestal i oba Krýslovy kumpány.

Reklama

Výběr článků

Načítám