Hlavní obsah

Ředitel nemocnice vrátil muži pokutu, aby si pomohl u soudu

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Vlastimilu Řehořovi z Plzně přišlo tento týden poštou 575 korun. Když zjistil, že jako odesílatel peněz je na složence uveden šéf soukromé nemocnice Privamed Miroslav Mach, málem spadl ze židle. Přibližně stejnou částku totiž musel Machovi před třemi lety zaplatit jako pokutu za to, že si dovolil zaparkovat na „jeho“ místě, když přijel do špitálu s nemocným dítětem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zaměstnanci nemocnice dal ředitel pokyn, aby autu nasadil botičku. Ilustrační snímek

Článek

Macha tehdy policie obvinila z trestného činu přisvojení si pravomoci úřadu a vydírání. Případ se už dostal k soudu, ale ještě není pravomocně uzavřený.

Že by nyní Mach zpytoval svědomí, není moc pravděpodobné, neboť od začátku vyšetřování si tvrdošíjně stál za tím, že nic špatného neudělal.

Soudní přetahovaná

Kromě úhrady škody ale musí Mach ještě přiznat vinu. Možnost posypat si hlavu popelem bude mít koncem měsíce opět před plzeňským okresním soudcem Lubošem Patzenhauerem.

Ten v únoru rozhodl, že Mach svým jednáním formálně naplnil znaky trestného činu přisvojení si pravomoci úřadu a útisku, ale druhým dechem dodal, že vzhledem k malé společenské škodlivosti za to nenese trestní odpovědnost, a případ postoupil přestupkové komisi.

Krajský soud v Plzni ale z podnětu žalobce Patzenhauerovo rozhodnutí zrušil s tím, že soudce společenskou nebezpečnost Machova jednání zlehčoval, ačkoli zjištěné okolnosti svědčí spíše o opaku. Naznačil právě i možnost podmíněného zastavení trestního stíhání, na kterou teď Mach zřejmě reagoval vrácením peněz.

Případ se odehrál v listopadu 2010. Řehořova šestiletého syna tehdy poslala do Privamedu na rentgenové vyšetření dětská lékařka. Chlapce totiž už několik týdnů trápila vysoká horečka, která neustupovala, a nebylo jasné, co ji způsobuje. Řehoř zaparkoval u zdi, na které visel štítek s espézetkou Machova vozu.

Neměl na místě správnou značku

Podle státního zástupce neměl Mach parkovací místo označeno jako vyhrazené v souladu se zákonem, tedy příslušnou dopravní značkou, o jejímž umístění by rozhodl dopravněsprávní orgán ve schvalovacím řízení.

„Poškozenému nejprve bránil ve výjezdu svým vozidlem a poté dal pokyn zaměstnanci nemocnice, aby mu nasadil botičku, přičemž toto je oprávněná učinit pouze státní nebo obecní policie,“ konstatoval žalobce Robert Merkun. Řehoř tehdy mohl odjet až po uhrazení částky pět set korun za špatné parkování.

Vysvětloval jsem mu, že synovi není dobře. Na to mi odpověděl, že ho to vůbec nezajímá
Vlastimil Řehoř

„Když jsem se po synově vyšetření vrátil ke svému autu, stál před ním terénní bavorák. Neměl jsem šanci vyjet,“ uvedl Řehoř. Od zaměstnanců špitálu se dozvěděl, že BMW X5 patří nejvyššímu šéfovi. Toho zastihl v lékárně v přízemí nemocniční budovy.

„Požádal jsem ho, jestli by byl tak laskavý a se svým autem uhnul a já mohl co nejrychleji odjet domů. Vysvětloval jsem mu, že synovi není dobře. Na to mi odpověděl, že ho to vůbec nezajímá, otočil se zády a odešel. Později mi řekl, že mi uhne, až zaplatím pokutu,“ líčil u soudu Řehoř.

Ne pokuta, ale náhrada

Mach se hájil tím, že nešlo o pokutu, ale o finanční náhradu za ztrátu času a projetý benzín spojený s hledáním náhradního parkování.

„Když jsem nemohl zaparkovat na svém místě, tak jsem hledal místo jinde. Protože nikde nic volného nebylo, vrátil jsem se zpět a zaparkoval tak, jak jsem zaparkoval,“ vysvětloval před soudem Mach.

Řehoř na Machovo současné gesto reagoval tak, že peníze zpátky nepřijme. „Napravuje to, až když mu teče do bot. Já nezchudnu, a pokud se chce pan Mach tímto způsobem nějak realizovat, tak ať pošle ty peníze na charitu,“ prohlásil Řehoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám