Hlavní obsah

Rath převzal nová obvinění ze čtyř korupčních skutků

Právo, Radim Vaculík

Bývalý poslanec David Rath už obdržel hned čtyři nová usnesení o zahájení trestního stíhání pro možnou korupci. Právu to ve čtvrtek potvrdil jeden z jeho obhájců Roman Jelínek s tím, že klientovi přišla obvinění do ruzyňské vazební věznice v úterý. Všechna usnesení jsou datována 3. října letošního roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath je odváděn ze soudní síně.

Článek

Jak už Právo v minulých dnech informovalo, protikorupční policie klade Rathovi za vinu, že „si nechal slíbit majetkový prospěch jako úplatek“ u tří veřejných zakázek středočeských nemocnic v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi. Peníze si měl dělit s dalšími obviněnými Petrem Kottem a jeho partnerkou Kateřinou Pancovou, ale ani v jednom ze zmíněných případů si už kvůli loňskému květnovému zadržení této trojice peníze od firem nepřevzali. Naopak ve čtvrtém ze stíhaných skutků, který se týká nákupu 48 sanitek pro středočeskou záchranku za 132 miliónů korun včetně DPH, už byla dle policejního obvinění polovina peněz určených na úplatky loni 26. března předána a rozdělena.

Šlo o 3,36 miliónu korun, přičemž vyšetřovatelé tvrdí, že Rath dostal týž den v bytě Pancové s Kottem od druhého jmenovaného 1,12 miliónu, tedy třetinu.

Společně s ním tedy policie nově 3. října obvinila rovněž ze čtyř skutků Kotta s Pancovou, ze dvou pak manažerku administrátorské společnosti ML Compet Lucii Novanskou i dva manažery stavební firmy Metrostav Pavla Piláta a Jiřího Anděla, z jednoho bývalého ředitele stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského, podnikatele Martina Jireše z firmy Puro-Klima a také ředitele středočeské záchranné služby Martina Houdka. Ten měl dle názoru detektivů inkasovat za zakázku na nákup sanitek 740 tisíc korun.

Paroubková se zlobí

Vydavatelka Petra Paroubková se podruhé za už tři měsíce trvajícího hlavního líčení s Rathem objevila v soudní síni.

Očividně rozčílená včera novinářům řekla, že kvůli snaze o objektivitu celého případu oslovila několik mezinárodních organizací zabývajících se lidskými právy, mezi nimi prý i Amnesty International. [celá zpráva]

Do soudní síně podruhé dorazil i herec a režisér Jan Kačer. Ten dal v minulosti záruku za Ratha, aby jej propustili z vazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám