Hlavní obsah

Poškození v kauze H-System se obrátí na Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poškození v kauze vytunelované společnosti H-System se obrátí na Ústavní soud. Chtějí, aby posoudil, zda jim nebyla zkrácena ústavou garantovaná práva. Požadovat budou po státu také odškodnění za průtahy v řízení. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem. Archivní snímek

Článek

Stíhání trojice exmanažerů společnosti zastavila novoroční amnestie exprezidenta Václava Klause, na verdiktu nic nezměnilo ani dovolání nejvyššího státního zástupce k Nejvyššímu soudu. Podle dřívějšího vyjádření zástupkyně poškozených Hany Marvanové se tak Jaroslav Vítek, Jaroslav Eliáš a Ladislav Tůma vyhnou i povinnosti zaplatit škodu.

Při podání civilní žaloby by totiž poškození museli prokazovat vinu exmanažerů, v případě neúspěchu by pak museli platit velmi vysoké náklady řízení. Podle verdiktu Nejvyššího soudu ale poškození v občanskoprávním řízení šanci mají.

Tři aktéři případu v roce 2011 dostali za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení podmíněné tresty. Nejvyšší soud pak ale pravomocný verdikt částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za příliš mírné. Kvůli tomu kauza zůstala déle otevřená a dopadla na ni amnestie vyhlášená na Nový rok tehdejším prezidentem Klausem.

1095 poškozených

Prezident se tehdy rozhodl zastavit stíhání trvající déle než osm let u trestných činů se sazbou do deseti let. Vítek a Eliáš si měli podle verdiktu Vrchního soudu v Praze z roku 2011 odpykat tříleté tresty vězení podmíněně odložené na zkušební dobu pěti let, Tůma dva a půl roku s odkladem na čtyři roky.

Vrchní soud tak výrazně zmírnil tresty, které mužům dříve vyměřil pražský městský soud. Vítek a Eliáš dostali od prvoinstančního senátu devítiletý a Tůma osmiletý trest vězení.

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Petrem Smetkou, který pak dostal pravomocně 12 let vězení. Soudy jej označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu.

V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun. Poškozeným v kauze H-System se zatím vrátilo v průměru asi sedm procent z vložených peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám