Hlavní obsah

Policie stíhá už 19 fanoušků Sparty a Baníku

– ZLÍN
Právo, hon, mar

Čtyři fanoušky pražské Sparty a tři příznivce ostravského Baníku obvinila policie ze tří trestných činů kvůli výtržnostem, které provázely sobotní prvoligový zápas mezi oběma mužstvy. Kromě toho policie stíhá 12 polských fanoušků ostravského Baníku, kteří v neděli nad ránem zdemolovali restauraci Studna na Škroupově ulici v centru Ostravy.

Článek

Stíhání si čeští fanoušci vysloužili nejen kvůli incidentům na stadiónu Bazaly, ale také kvůli potyčce na vlakovém nádraží v Ostravě-Svinově, při které došlo ke střetu mezi Sparťany a přítomnými policisty. Zraněno bylo 14 uniformovaných mužů. Nejhůře je na tom policista, který dostal od opilého výtržníka kopanec do hlavy a je hospitalizován v nemocnici. Dva policisté jsou na nemocenské a u ostatních šlo jen o velmi lehká zranění. 

Násilí na fotbale roste

Ředitel ostravské policie Rostislav Pavliska v pondělí řekl, že nad rostoucím fotbalovým násilím by se měli zamyslet čeští zákonodárci. "Fotbalové zápasy jsou v poslední době zneužívány pro brutální a hrubé násilí. Trestný čin výtržnictví přitom počítá s poměrně nízkými sazbami a většinou se za něj dávají podmíněné tresty. Násilí, které není jen projevem emocí, ale předem připraveným jednáním, by si zasloužilo větší odsouzení," řekl Pavliska.

Ochrana při fotbalovém zápase si vyžádala přítomnost více než čtyř stovek policistů a zhruba 250 strážníků. "Městské ředitelství policie v Ostravě stálo opatření 1,2 miliónu korun. K tomu je třeba přičíst náklady, které musela vynaložit městská policie. Aby se 200 pitomečků vybouřilo, musí daňový poplatník vynaložit přes dva milióny korun," dodal Pavliska.

Obvinění dalších rváčů

Další příklad výtržnictví fotbalových fanoušků zažil začátkem dubna fotbalový stadión Zlína. Policisté už kvůli tomu stíhají 13 fanoušků Baníku.

Fanoušci jsou obviněni, že zdemolovali oplocení sektoru hostů, venkovní i vnitřní plot stadiónu, potrhali ochrannou síť před severní tribunou, vylámali patnáct sedaček a poničili bufet, WC i reklamní billboard.

Způsobili škodu, jejíž výše byla dodatečně upřesněna na 155 tisíc korun. Většinu škod napáchali, když jejich tým dostal gól. Policisté se je snažili zadržet hned, pachatelé se však tehdy ukryli v davu. Při výslechu po sdělení obvinění přiznali, že si tak chtěli vybít své momentální zklamání. Zápas nakonec skončil remízou.

Kromě těch, kteří ničili vybavení stadiónu, byli dva fanoušci zadrženi už po vystoupení z vlaku a obviněni z podpory a propagace fašismu, protože měli na oblečení fašistické nášivky.

Reklama

Související články

Fanoušci Baníku brutálně zbili cestujícího

Fanoušci fotbalového Baníku Ostrava v pondělí cestou na zápas v Plzni baseballovými pálkami brutálně zbili asi 40letého muže na nádraží v Plané na Tachovsku....

Výběr článků

Načítám