Hlavní obsah

Přísedící soudu usedla na lavici obžalovaných, měla zpronevěřit peníze

Právo, Aleš Honus
Opava

Zpronevěrou ve Slezském německém svazu v Opavě, ze které je obviněna bývalá ekonomka této organizace, se začal ve středu zabývat opavský okresní soud. Alžběta Lacinová ještě donedávna působila u stejného soudu jako přísedící, před několika týdny ale byla své funkce kvůli kauze zproštěna.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalá ekonomka Slezského německého svazu v Opavě Alžběta Lacinová stanula před soudem kvůli zpronevěře.

Článek

Podle obžaloby ze spolku, který sdružuje zástupce německé menšiny na Opavsku, odčerpala několik desítek tisíc pomocí fiktivních výdajových dokladů.

Jak prokázalo policejní šetření, Lacinová od roku 2008 až do nedávné minulosti účtovala služby, které ale organizaci nebyly poskytnuty. Šlo například o přednášky, semináře, kurzy němčiny či různé služby v souvislosti s běžným provozem této organizace. Finance si nejspíš ponechala pro vlastní potřebu. Škoda je v obžalobě vyčíslena na zhruba 70 tisíc korun.

Žena veškerá obvinění odmítá. U soudu odmítla vypovídat, již dříve ale Právu řekla, že necítí žádnou vinu. „Věci, které jsou v obvinění, jsou vytržené z kontextu. Pokud jsem někde pochybila, tak jedině v tom, že evidence nebyla přesná. Nezpronevěřila jsem ani korunu,“ řekla.

Bývalý předseda jí věří 

Policie se případem začala zabývat na základě oznámení předsedkyně revizní komise svazu, která při kontrole našla závažné nedostatky. To potvrzovali i svědci, kteří dorazili ve středu k soudu. „V dokladech vykázala například deset tisíc za malování, přitom se vůbec nemalovalo,“ řekla jedna ze svědkyň.

Bývalý předseda svazu Günter Kořínek, který organizaci v inkriminované době vedl, ale Lacinové věří. „Znám ji už delší dobu. Věřím, že nic nezpronevěřila. Celou kauzu považuji za spiknutí, které připravila určitá skupina našich členů,“ řekl. Na další dotazy novinářů týkajících se fiktivních dokladů nechtěl odpovědět.

Obžalovaná působila několik let ve funkci přísedící Okresního soudu v Opavě. Teprve letos v září byla funkce zproštěna. Dříve to podle mluvčího soudu Tomáše Kamrádka nešlo, protože soud měl kritický nedostatek přísedících.

Zatím není jasné, kdy bude ve věci vyhlášen rozsudek, hlavní líčení bude kvůli potřebě opatření dalších důkazů odročeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám