Hlavní obsah

Politikovi ODS teklo do bot, chtěl se zachránit křivým obviněním

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý obviněný má právo hájit se, jak uzná za vhodné. Může dokonce beztrestně i lhát s jedinou výjimkou – nesmí nikoho křivě obvinit. A tohle přesně udělal podle státního zástupce Jiřího Růžičky sedmadvacetiletý člen plzeňské ODS Jiří Fremr.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Fremr (v popředí) v soudní síni.

Článek

Čerstvý absolvent Právnické fakulty v Plzni a republikový šéf mládežnické organizace Mladí konzervativci, která je politickým potěrem ODS, se v úterý začal zpovídat před plzeňským soudem ze zločinu křivého obvinění. Může to pro něj skončit až osmiletým pobytem za mřížemi.

Vše se točí kolem konfliktu z roku 2010, kdy Fremr při návratu z májky zmlátil řidiče Miloše Knedlhanse a dostal za to dvouletou podmínku. Mladý politik, kterému za těžkou újmu na zdraví hrozil nepodmíněný trest, zpočátku stavěl svoji obhajobu na tvrzení, že ho Knedlhans fyzicky napadl. Obvinil také zasahující policisty, že od nich při zákroku schytal pár facek.

Tuto verzi při prvních výsleších potvrzovali i Fremrovi spolužáci z právnické fakulty, kteří však později před soudem přiznali, že neříkali pravdu. Soud nakonec jednoznačně určil jako viníka Fremra a vyvrátil i to, že by policisté vůči němu nepřiměřeně zakročili. V reakci na rozsudek nechal žalobce Fremra trestně stíhat stejně jako svědky, kteří v jeho prospěch lhali.

Vše bylo jinak

„Když jsem doprovázel přítelkyni, projel kolem nás nepřiměřeně rychle řidič osobního vozidla. Přítelkyně se lekla a začala na řidiče křičet. Ten zastavil, vylezl z auta a začal mě mlátit pěstí do různých částí těla ve snaze povalit mě. Udeřil i přítelkyni,“ citoval žalobce z trestního oznámení, které Fremr podal měsíc po incidentu na policii. Jak se později ukázalo, vše bylo jinak.

Podle soudu to byl Fremr, který nejprve Knedlhansovi začal kopat do auta. Když z vozu vystoupil, tak ho surově napadl. Řidič skončil s utrženým svalem v nemocnici.

„Podal jsem trestní oznámení, tak jak jsem to tehdy cítil. Asi bych na tom ani dneska s odstupem času nic neměnil. K rozsudku jsem se postavil čelem, byť nesouhlasím s tím, jak to soud vyhodnotil,“ prohlásil v úterý Fremr.

To, že u soudu stojí znovu, je pro něj nepříjemné. „Nic s tím nenadělám, nicméně se nemůžu ubránit pocitu, že je to trochu nefér. Nejsem žádný recidivista ani kriminálník. Nikdy jsem nikomu vědomě neublížil. Vnímám to tak, že je potřeba tu věc neustále otevírat,“ dodal.

Díky amnestii je netrestaný

Stojí si i za tím, že policisté na místě incidentu postupovali nestandardně. „Dokonce za mnou druhý den přišli a nabídli mi dohodu s tím, že oni nebudou řešit, že jsem jim nadával, a já na oplátku nebudu nikde hlásit, že mě tam zmasírovali,“ prohlásil Fremr.

Na snahu zamést případ ze strany Fremra pod koberec upozornil u soudu i poškozený Miloš Knedlhans. „Posílal za mnou tehdy právníky, abych to za peníze stáhl. Mluvili o tom, že je před volbami a že kdyby se toho chytil tisk, tak je to špatné,“ prohlásil Knedlhans.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici.

Loňský rozsudek Fremrovi neublížil, očistil ho totiž prezident Václav Klaus v rámci novoroční amnestie. Jako netrestaný tak v politice působí dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám