Hlavní obsah

Soud nejspíš zastavil stíhání Lessyho

Právo, Josef Koukal, Jakub Troníček

Městský soud v Praze minulou středu v neveřejném jednání s největší pravděpodobností zastavil trestní stíhání bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten by se tak mohl teoreticky vrátit zpět do čela policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Lessy

Článek

„Rozhodlo se v neveřejném zasedání 9. října, a to rozhodnutím, nikoli rozsudkem,“ potvrdila Právu mluvčí městského soudu Markéta Puci. Zdejší senát změnil v odvolacím řízení rozhodnutí pražského Obvodního soudu pro Prahu 7, který na jaře Lessyho zprostil obžaloby. Podle informací Práva stíhání policejního exprezidenta zastavil, protože již byl potrestán kárně.

Podrobnosti rozhodnutí však odmítla mluvčí soudu komentovat, protože ještě nebylo vypracováno a rozesláno účastníkům řízení jeho písemné znění.

Lessy čelil obžalobě z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby, žalobce pro něj žádal podmíněný trest s nejméně dvouletou zkušební lhůtou a zákaz činnosti minimálně na čtyři roky.

Šlo o kárný delikt

Soudce Obvodního soudu Pro Prahu 7 Roman Podlešák důvody pro odsouzení dílem neshledal, dílem se přiklonil k názoru Generální inspekce bezpečnostních sborů, že v případě Lessyho nejde o trestný čin, ale maximálně kárné provinění.

Celá kauza se týká údajné pomluvy náměstka ředitele zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka a protiprávního předání informací novináři.

Městský soud sice doposud nezveřejnil verdikt z minulého týdne, pro zastavení Lessyho stíhání však hovoří způsob projednání věci. Pokud by senát potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně a Lessyho pravomocně zprostil obžaloby, muselo by být jednání veřejné. Kdyby osvobozující rozsudek zrušil a věc vrátil k novému projednání, byla by tato informace zveřejněna v databázi soudních rozhodnutí Infosoud.

Zastavení trestního stíhání ukládá trestní řád mimo jiné právě v případech, kdy o skutku obviněného bylo již rozhodnuto jiným orgánem, kázeňsky či kárně.

Případný návrat Lessyho do čela policie nechtěl v pondělí ministr vnitra v demisi Martin Pecina nijak komentovat.

„Máme týden do voleb a někteří novináři po mě chtějí, abych řekl, jestli Lessyho vrátím nebo nevrátím do funkce. Já zatím žádný rozsudek neviděl, v ruce nic nemám a až budu mít, pak se budu vyjadřovat. Do voleb se to zcela jistě neodehraje,“ řekl Právu Pecina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám