Hlavní obsah

Příbuznou ubil tyčí, s mrtvým tělem žil ještě dva dny v jednom bytě

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Jako bezproblémové hodnotila rodina soužití Martina Havrdy (23) s jeho blízkými příbuznými, v jejichž bytě v Čisté, části Černého Dolu v Krkonoších, od svých 15 let vyrůstal. Loni v listopadu se však rozešel s přítelkyní, přišel o práci a hrozila mu exekuce. Složitou situaci psychicky nezvládal. Začal pít alkohol, denně kouřil marihuanu. Když mu příbuzná jeho styl života vytkla, zbil ji tyčí tak, že na místě zemřela.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Martin Havrda

Článek

V pondělí začalo u Krajského soudu v Hradci Králové hlavní líčení, u něhož se zpovídá ze zločinu vraždy. Mladý muž přitom svou vinu nepopírá. „Sám si to nedovedu představit, jak jsem byl schopný něco takového udělat,“ řekl v průběhu své výpovědi u soudu. Nikdy prý, ani v situaci, kdy ho chtěl někdo zbít, nevzal do ruky předměty.

Svou příbuznou, která ho léta vychovávala, však napadl tyčí z tvrzené umělé hmoty. Nejméně pěti údery ji zasáhl do hlavy, a to tak velkou silou, že jí způsobil mnohočetná tupá poranění hlavy. Jejich následkem, zejména pro zhmoždění a poúrazový otok mozku, poškozená na místě zemřela.

Chtěl jsem ji pohřbít, ale neměl jsem odvahu ani vstoupit do té ložnice. Bál jsem se, že mě všichni zavrhnou.
obžalovaný

„Ve mně to zůstane do konce života. Mám spoustu otázek sám na sebe a nedokážu si odpovědět,“ svěřil se soudu pohnutým hlasem obžalovaný.

Dva dny s mrtvolou

Osudný den mladík vypil dopoledne půl litru rumu, dalšího čtvrt litru odpoledne. „Pohádali jsme se. Asi poznala, že jsem opilý. Začala mi vyčítat, že si ničeho nevážím, že jsem neschopný,“ popsal obžalovaný začátek sporu.

Na jeho konci již bezvládné tělo ženy odtáhl z jídelny do ložnice a celé dva dny s mrtvou v bytě přebýval. „Napadlo mne zavolat pomoc, nahlásit se, ale neměl jsem odvahu,“ pokračoval. Snažil se proto vyčistit krev z bytu, jezdil do Vrchlabí vybírat peníze z ženiny kreditní karty a kupovat si alkohol.

„Chtěl jsem ji pohřbít, ale neměl jsem odvahu ani vstoupit do té ložnice. Bál jsem se, že mě všichni zavrhnou. Snažil jsem se to protahovat,“ vysvětloval soudu, proč se snažil zničit stopy po napadení a proč se vůči okolí choval, jako by se nic nestalo.

Chtěl spáchat sebevraždu

V bytě zůstal až do chvíle, kdy syn zemřelé přivolal hasiče. Bylo mu podezřelé, že matka už dva dny nezvedá telefon. Před přivolanými záchranáři utekl Havrda z bytu balkonovými dveřmi. Postupně se dostal do Prahy, kde chtěl údajně spáchat sebevraždu. Nakonec ho tu 1. prosince loňského roku, pět dnů po činu, zadrželi policisté.

„Za zvlášť závažný zločin vraždy hrozí obžalovanému trest odnětí svobody až 18 let,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Hlavní líčení bude u hradeckého soudu pokračovat také 16. a 18. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám