Hlavní obsah

Chlapce připravil o nohy, soud ho potrestal podmínkou

Právo, koc
Teplice

Za těžké ublížení na zdraví vyměřil ve čtvrtek teplický okresní soud osmnáctiměsíční trest, podmíněně odložený na dobu tří let, Davidu Merglovi, který srazil svým vozem skupinu chlapců. Jeden z nich přišel po nehodě v důsledku těžkého zranění o obě nohy. Mladý řidič nesmí navíc čtyři roky usednout za volant.

Foto: Karel Otcovský, Právo

David Mergl před soudem.

Článek

Nehoda se stala letos 21. ledna večer, kdy se tehdy desetiletý Josef T. vracel spolu s bratrem a kamarádem z místního kina. V osudný okamžik se proti nim ze zatáčky vyřítilo osobní auto. Řidič sice stačil zareagovat a strhnout řízení, vůz ale dostal smyk a zadní částí smetl hochy z chodníku. Zatímco dva z nich skončili v nemocnici s lehčími zraněními, Josef takové štěstí neměl.

Je mi strašně líto, co se stalo. Už s tím ale nemůžu nic dělat, proto jsem byl připravený přijmout jakýkoliv trest.
David Mergl

Soudce Martin Parolek se rozhodl pro nižší trest, než jaký původně Merglovi hrozil, na základě závěrů soudního znalce. Ten konstatoval, že obžalovaný nepřekročil maximální rychlost povolenou v obci. Zároveň však nepřizpůsobil rychlost vozidla stavu a povaze vozovky. Na ní tehdy ležela vrstva čerstvě napadaného sněhu. Znalec stanovil, že za daných klimatických podmínek měl Mergl projíždět zatáčkou rychlostí 41 kilometrů v hodině, on však měl na tachometru povolenou padesátku.

Skutečnost, že pneumatiky Merglova vozu měly různý dezén, označil soudní znalec za nepodstatný. K nehodě by podle něj stejně došlo.

Projevil lítost

Obžalovaný už během srpnového zahájení procesu několikrát projevil upřímnou lítost. Při pohledu na chlapce na vozíku a jeho nešťastné rodiče se dokonce rozplakal. Po nehodě zaslal 100 tisíc korun na účet zřízený na pomoc chlapci, jeho rodina totiž finanční odškodnění odmítla.

„Je mi strašně líto, co se stalo. Už s tím ale nemůžu nic dělat, proto jsem byl připravený přijmout jakýkoliv trest,“ řekl Mergl Právu po vynesení rozsudku.

Ten se ani trochu nezamlouvá rodině poškozeného chlapce. Jeho matka jen stěží hledala slova. „Pepíček byl jeho chybou potrestaný na celý život. A on vyvázne s podmínkou, to není podle mě žádný trest,“ poznamenala a připomněla, že rodina požaduje po Merglovi, respektive po jeho pojišťovně, 10 miliónů korun za celoživotní újmu. O zmíněné odškodné budou usilovat u civilního soudu, kam je Parolek odkázal.

Merglovi nařídil, aby chlapci uhradil škodu ve výši 106 tisíc korun a pojišťovně 530 tisíc korun coby náklady na chlapcovo léčení.

Chlapec už dostal protézy

Hoch nyní pobývá v lázních. „Dostal vakuové protézy, ve kterých ušel prý už 200 metrů,“ přiblížila matka synovy léčebné pokroky. Svůj handicap prý bere celkem dobře. „Odmala je totiž částečně retardovaný, a tak chodil do školy s postiženými dětmi, takže to prostředí dobře zná,“ připomněla matka.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se sice vzdal práva na odvolání ve výroku o vině a trestu, k rozhodnutí o náhradě škody si ale ponechal lhůtu pro případné odvolání. Lhůtu si vzali i státní zástupce a zmocněnec rodiny poškozeného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám