Hlavní obsah

Rath si od Pancové odnášel pět tisíc gramů peněz, víno váží osm kilogramů

Právo, Jakub Troníček
Aktualizováno

Tři kilogramy. Takový je rozdíl ve váze mezi sedmi milióny korun v hotovosti a šesti lahvemi červeného vína. Podle exhejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) je to příliš málo na to, aby mohl loni poznat, že místo alkoholu si v krabici z domu Kateřiny Pancové odnáší peníze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath je odváděn ze soudní síně

Článek

Bývalý poslanec to ve středu řekl u středočeského krajského soudu, který jeho kauzu projednává. Rath také zdůraznil, že často si od Pancové odnášel v krabici lahví míň.

„Dva týdny předtím jsem takto dostal nekompletní balení a těch lahví tam bylo méně. Já jsem do té krabice nenahlížel, neotvíral jsem ji a nezjišťoval jsem tak, kolik těch lahví uvnitř je,“ konstatoval Rath u soudu.

Zároveň dodal, že tříkilogramový rozdíl ve váze je pod jeho rozlišovací schopnost. „Nebyl jsem zase tak zvyklý domů nosit krabice vína. Prostě to bylo těžké, dva tři kilogramy rozdílu bych nepoznal,“ řekl někdejší středočeský hejtman.

Jeho advokát Adam Černý navíc zdůraznil, že láhve nemohly v krabici cinkat. Při vyšetřovacím pokusu totiž policisté použili identickou krabici od vín a mezi jednotlivými lahvemi je v ní standardně umístěna papírová přepážka. „Klient tak nemohl tušit, že víno nenese,“ prohlásil Černý.

Ten také v této souvislosti trval na přehrání videozáznamu z celého pokusu, protože při něm zkoušeli detektivové s krabicí naplněnou lahvemi třást a žádné cinkání slyšet nebylo. Přehrání záznamu nicméně nebylo kvůli poškození nosiče možné.

Policie vážila víno i peníze

Vážení vína i peněz provedla loni policie na půdě České národní banky a protokol z tohoto vyšetřovacího pokusu teď soud projednával.

Rath měl podle něj v okamžiku zatčení u sebe v krabici od vína 200 pětitisícovek, 1500 dvoutisícovek a 3000 tisícikorunových bankovek. Podle policie takový objem peněz váží přesně 5190 gramů, kdežto šest lahví vína Malbec o objemu 0,75 litru váží 8251 gramů.

Policisté zadrželi Ratha loni v polovině května v Rudné u Prahy. Tehdejší politik tvrdil, že v krabici, kterou měl u sebe, je víno, ve skutečnosti ale byla plná peněz. Podle obžaloby to byl úplatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám