Hlavní obsah

Obvinění v kauze Magistrátu ve Frýdku-Místku se dohodli se státním zástupcem

– Frýdek Místek
Právo, Aleš Honus

Čtyři dohody o vině a trestu uzavřelo Okresní státní zastupitelství ve Frýdku-Místku s osobami, které jsou společně se zdejším primátorem Michalem Pobuckým (ČSSD) stíhány v rozsáhlé kauze, která od minulého roku otřásá zdejším magistrátem. Dvě stíhané osoby a dvě firmy se během vyšetřování doznaly k trestné činnosti a podepsaly souhlas s trestem, takže nejspíš nebudou souzeny.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Petr Lessy (vlevo) a primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD)

Článek

Dohoda mezi státním zástupcem a potrestanými je zatím nepravomocná. Podmíněné a peněžité tresty ještě musí formálně potvrdit soud. Obžaloba by měla být podána do konce roku.

V celé kauze bylo původně stíháno 34 lidí a šest firem. U třinácti fyzických osob a u dvou firem ale bylo stíhání již dříve podmíněně zastaveno, protože jejich role v kauze byla jen velmi okrajová.

Během několika uplynulých dní bylo rozhodnuto o prvních čtyřech trestech. „Dohoda o vině a trestu přichází podle zákona v úvahu pouze u těch osob, které spolupracovaly s policií a doznaly se k trestné činnosti,“ řekl dozorující státní zástupce Ladislav Hradil. Dvě firmy musí podle něj zaplatit peněžité tresty, jeden obžalovaný souhlasil s podmínkou a jeden s podmínkou i peněžitým trestem.

Obžaloba bude podána v prosinci

Do hlavního líčení tak nakonec půjde jen 19 obžalovaných fyzických osob a dvě firmy. „Vyšetřování se pomalu blíží ke konci, obžalovaní se seznamují se spisem. Předpokládám, že obžaloba by mohla být podána v prosinci,“ doplnil Hradil s tím, že osoby, u kterých bylo trestní stíhání podmíněné zastaveno, i ty, se kterými se dohodl na trestu, by měly v hlavním líčení vypovídat v procesním postavení svědků.

Obvinění se týká manipulace s veřejnými zakázkami či nestandardního vyřizování dopravních přestupků. Mezi stíhanými je primátor Michal Pobucký, ředitel městské policie Milan Sněhota, vedoucí některých odborů magistrátu i zástupci firem, které spolupracují s radnicí. Většina z nich obvinění odmítá – včetně primátora, který si podal dokonce stížnost k Ústavnímu soudu. „Ten ale jeho stížnost odmítl,“ řekl v úterý státní zástupce.

Souzena možná bude i senátorka

Nejde přitom o jedinou kauzu, ve které figurují vysoce postavení úředníci magistrátu. Letos na konci léta policie obvinila 14 lidí kvůli několika předraženým veřejným zakázkám.

Trestní stíhání v této nové kauze, která bude souzena odděleně, hrozí i bývalé primátorce a nynější senátorce Evě Richtrové (ČSSD). Političku ale musí nejprve Senát zbavit imunity. Richtrová již dříve řekla, že pokud policie o její vydání požádá, sama navrhne, aby se mohla zodpovídat před soudem a mohla se očistit od obvinění, které považuje za neopodstatněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám