Hlavní obsah

Jako by lovil zvěř, popsala střelbu myslivce na dělníka soudkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za zastřelení dělníka a těžké zranění druhého si myslivec Ladislav Šubr odpyká 18 let vězení. Dalších deset let pak nebude moci vlastnit zbraň. Trest v úterý potvrdil Vrchní soud v Praze, který zamítl Šubrovo odvolání. Muž se hájil tím, že loňskou střelbou v Tetíně na Jičínsku pouze hájil svůj majetek a nikoho zabít nechtěl.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Sedmapadesátiletý Ladislav Šubr u soudu

Článek

„Zájem na uchování svého majetku postavil nad právo na život,“ shrnula předsedkyně odvolacího senátu Jaroslava Maternová, podle které Šubr projevil při činu i při jeho následném projednávání naprostou bezohlednost a také neúctu k lidskému životu.

Šubr přišel v exekuci kvůli dluhu na zdravotním pojištění o zděděné pozemky v Lázních Bělohrad a v Tetíně, kde pro svou obživu pěstoval zeleninu. Pozemek v Tetíně následně získal v dražbě nový majitel, který Šubra opakovaně vyzýval, aby si z místa odvezl svůj majetek. Když to myslivec neudělal, poslal majitel loni v září k Tetínu dva dělníky, aby rozebrali konstrukci Šubrova fóliovníku.

Nerada to říkám, ale celé to vypadá, jako když obžalovaný velice úspěšně prováděl lovení zvěře.
soudkyně

Šubr si však dojel pro brokovnici a začal na ně střílet. Jednapadesátiletý dělník zemřel na místě poté, co mu broky prostřelily obě plíce a průdušnici. Jeho o tři roky staršímu kolegovi střela přerušila míchu. Operace mu sice zachránila život, zůstal však ochrnutý na dolní polovinu těla. Dalšími výstřely Šubr mužům zničil elektrocentrálu a nákladní auto, poté odjel a o zdravotní stav postřelených se nezajímal. Doma vyčistil zbraň a počkal na příjezd policie.

Musel bych se stydět sám před sebou, kdybych svůj majetek a svou existenci nebránil.
odsouzený

„Nerada to říkám, ale celé to vypadá, jako když obžalovaný velice úspěšně prováděl lovení zvěře,“ popsala incident Maternová. Zmínila, že podle dalších myslivců byl Šubr vynikajícím střelcem a zvěř vždy trefil přesně, takže ji nebylo třeba dohledávat po lese.

Jednal prý v krajní nouzi 

Muž, který je podle znalců velmi inteligentní a v době činu byl naprosto příčetný, skutku nelituje a tvrdí, že jednal v krajní nouzi. „Musel bych se stydět sám před sebou, kdybych svůj majetek a svou existenci nebránil,“ prohlásil v úterý před soudem. Zastřelené a postřelené dělníky označil v dlouhé řeči, kterou věnoval především domnělému nespravedlivému zabrání svých pozemků, za „násilníky a zloděje“.

Opakovaně také prohlásil, že trestně stíhán by měl být nový majitel pozemku, protože odpovědnost za celou událost prý nese on. Tuto argumentaci však odvolací senát odmítl. „Obžalovaný přišel o pozemek v zákonné exekuci, když nebyl schopen uhradit dluhy, které si sám způsobil,“ shrnula předsedkyně senátu. Šubr musí zaplatit náhradu škody v celkové výši 2,53 miliónu korun, z toho 1,2 miliónu připadne dělníkovi, který skončil na invalidním vozíku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám