Hlavní obsah

Maslák se podrobil psychiatrickému vyšetření, psychologa odmítl

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Jako osobu duševně zdravou a bez známek poruchy osobnosti označil soudní znalec z oboru psychiatrie slovenského mafiána Miroslava Masláka. Ten stojí před Krajským soudem ve Zlíně a za vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté vyvádějí Miroslava Masláka ze soudní síně.

Článek

Zlínský psychiatr Pavel Konečný při posledním hlavním líčení potvrdil, že souzený Maslák je velmi inteligentní a je schopen přizpůsobovat své chování daným situacím, případně potlačit své negace. S obávaným bossem vedl před vypracováním znaleckého posudku zhruba jeden a půl hodiny dlouhý pohovor.

Maslák se podrobil pouze psychiatrickému vyšetření, s psychologem odmítl spolupracovat. „Zdůvodnil to tak, že v jeho chápání by to znamenalo výrok o vině či nevině. V rovině psychiatrické to ale vnímal jinak, že se vyjadřuje k tomu, zda je nebo není nemocen,“ přiblížil Konečný.

„Děláš ze mě debila a začíná mi to lézt na nervy. Nech sa ti darí, Jožko...“
Maslák na nahrávce

„Uvedl jsem obavu, že pokud bych nepodstoupil toto vyšetření, byl bych dán na vyšetření do blázince,“ vysvětlil u soudu s úsměvem na rtech Maslák.

Maslák utekl do ČR před slovenskou justicí 

Obávaný boss, který na východ Moravy před více než rokem utekl před slovenskou justicí, čelí obžalobě z mnohonásobného nevybíravého vydírání podnikatelů, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. A to společně s dalšími čtyřmi svými kumpány, z nichž dva jsou rovněž ze Slovenska.

Tlačíš mě do kouta, Jožko. Nezajímá mě, co řekne tvůj debilní advokát. Já vím, že peníze máš, proto ti je neodpustím.
Maslák na záznamu

Maslák, který si v Česku otevřel byznys s vymáháním pohledávek přes svou firmu Final Solution, však obvinění popírá a tvrdí, že se nedopouštěl žádné nelegální aktivity. „Jen jsem vykupoval pohledávky a peníze jsem pak chtěl přímo od dlužníků, všechny hovory s nimi jsem i nahrával, choval jsem se v rámci občanského zákoníku,“ tvrdí.

Několik nahrávek zaznělo i při čtvrtečním soudním líčení. Maslák při nich informoval o odkoupení pohledávek jednotlivé dlužníky a poté po nich chtěl do určitého data peníze. Mnohdy přitom používal vulgarismy.

Prořekl se v souvětí 

„Ty jsi to před dvěma týdny nepochopil? Začnu to řešit jinak. Ty jsi podnikatel, tak tomu rozumíš. Tlačíš mě do kouta, Jožko. Nezajímá mě, co řekne tvůj debilní advokát. Já vím, že peníze máš, proto ti je neodpustím. Děláš ze mě debila a začíná mi to lézt na nervy. Nech sa ti darí, Jožko... Jestli mi nepošleš peníze do týdne, budu pokračovat tak, že si ze mě děláš srandu a komplikuješ mi život. Dlužíš mi tři milióny,“ říkal při jednom z rozhovorů s hodonínským podnikatelem Maslák.

Podnikatelům, kteří neplatili, nechal Maslák podle vyšetřovatelů zapalovat auta, v několika případech se jednalo i o střelbu na auta a rodinné domy. „...kdyby ses choval normálně, tak to, co shořelo, jakože firma spadla..,“ zmiňuje obžalovaný na jedné z nahrávek.

Podle policie se v tomto souvětí prořekl a rychle si uvědomil, že musí slovo „shořelo“ dát do souvislosti s firmou a ne požáry automobilů jednoho podnikatele z Valašska, se kterým v té chvíli vedl rozhovor. „Šlo o to, že něco zahučelo ve firmě. To se tak na Slovensku normálně říká,“ vysvětlil nyní Maslák.

„Soud slyšel nahrávku a udělá si úsudek,“ dodal na adresu Masláka předseda senátu Radomír Koudela.

Hlavní líčení bude s Maslákem pokračovat i v následujícím týdnu. Kdy bude známý konečný rozsudek, dosud není jisté, podle krajského státního zástupce Romana Kafky však není vyloučeno, že se tak stane již do konce října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám