Hlavní obsah

Za týrání a vraždu cizince padly patnáctileté tresty

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec
Aktualizováno

Trest 15 let vězení vyměřil v pátek Krajský soud v Liberci za vraždu Makedonce jeho bývalé partnerce Daniele Filippov a jejímu komplici Václavu Jandovi. Třetí z obžalovaných Lukáš Juška, který se podle rozsudku společně s dvojicí účastnil desítky hodin dlouhého trýznění cizince, byl za vydírání odsouzen ke čtyřletému trestu. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní se proti verdiktu na místě odvolali, státní zástupce Radim Kadlček si ponechal lhůtu na odvolání.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Zleva: Daniela Filippov, Lukáš Juška a Václav Janda.

Článek

Jak je uvedeno v žalobě, tragédie ze srpna 2011 se začala odehrávat na odlehlém místě v domě v Rynarticích na Děčínsku, kde všichni obžalovaní užívali pervitin. Makedonec, kterého krátce před tím Filippov opustila, přistihl ženu in flagranti s Juškou a oba napadl. Napadení po potyčce cizince spoutali a pak ho i spolu s Jandou tloukli mimo jiné baseballovou pálkou. Týrání mělo trvat více než den. Po cizinci navíc chtěli 10 000 eur.

Makedonec peníze nesehnal, Janda s Filippov ho proto naložili do auta a odvezli do 40 kilometrů vzdáleného lesa mezi Holany a Liticemi na Českolipsku, kde muže podle žalobce uškrtili jeho tričkem. Tělo ve značném stadiu rozkladu v příkopu u silnice náhodou našel myslivec. Filippov s Jandou na sebe shazovali vinu, oba popřeli, že by měli podíl na cizincově smrti. Juška uvedl, že se jen bránil útoku Makedonce.

„Dokazování bylo mimořádně složité, tělo bylo nalezeno ve značném stadiu rozkladu,“ popsal státní zástupce.

Znalkyně v oboru forenzní entomologie podle much a brouků na rozkládajícím se těle určila datum smrti cizince, což posunulo vyšetřování. Podle předsedkyně soudního senátu Evy Drahotové dopomohla k objasnění zločinu náhoda. „Tělo na opuštěném místě objevil náhodou myslivec, který jel okolo na kole. V inkriminovaném místě si zašel odskočit a upoutal ho zápach rozkládajícího těla. O týden později už by tam z toho těla nic nezbylo,“ sdělila Drahotová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám