Hlavní obsah

Rath zůstává ve vazbě, soud jeho žádost o propuštění zamítl

Právo, har
Praha
Aktualizováno

Středočeský krajský soud ve čtvrtek nepravomocně zamítl žádost exposlance Davida Ratha o propuštění z vazby. Podle trestního senátu trvá obava, že by mohl uprchnout. Někdejší poslanec a středočeský hejtman si proti rozhodnutí může podat stížnost, v takovém případě by je přezkoumal Vrchní soud v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí Davida Ratha k soudu

Článek

Důkazy, které obsahuje trestní spis, podle předsedy trestního senátu Roberta Pacovského zakládají důvodné podezření, že se Rath měl dopustit toho, co mu obžaloba klade za vinu. Soudce odkázal na výstupy ze sledování podezřelých, výpověď spolupracující obviněné Ivany Salačové, některé odposlechy, výsledky domovních prohlídek i okolnosti zadržení Ratha.

Předseda senátu upozornil rovněž na vysoký trest, který exposlanci hrozí, pokud mu bude vina prokázána. „Pan obžalovaný je podle našeho názoru v tuto chvíli reálně, skutečně ohrožen trestní sazbou odnětí svobody od pěti do dvanácti let,“ prohlásil Pacovský.

Sám zmínil, že se nabízí srovnání s případem Rathovy spoluobžalované, někdejší šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, která byla propuštěna z vazební věznice minulý pátek. Rathovi však podle Pacovského hrozí trest vyšší. Soud prý také o Pancové rozhodoval asi po třech měsících, poslední žádostí Ratha se však Vrchní soud v Praze zabýval ani ne před měsícem a půl.

V budoucnu možná bude propuštěn 

Pacovský připustil, že intenzita obav, které vedou k ponechání stíhaných ve vazbě, postupem času klesá. A to až do té míry, že je pak možné vazbu nahradit některým z institutů, které jsou k tomu určeny trestním řádem. Například písemným slibem či zárukou. Ty také Rath soudu nabízel.

„Nicméně v tomto případě, za tohoto stavu, v této fázi trestního řízení, má soud za to, že situace nedospěla do takového bodu, že by bylo na místě tu vazbu jedním z těchto institutů nahradit,“ konstatoval soudce.

Za Ratha nabídli záruku například neúspěšná prezidentská kandidátka Táňa Fischerová, režisér Jan Kačer nebo olympionik Robert Změlík.

Rath se nevyjádřil

„Soud v této fázi trestního řízení nemá za to, že by bylo možno se s touto zárukou spokojit. Neboť nemáme za to, že by tyto osoby, za předpokladu, že by pan obžalovaný chtěl před svým stíháním uprchnout nebo se skrýt, byly způsobilé jej od toho fakticky odradit,“ uzavřel Pacovský.

Rath se k rozhodnutí nevyjádřil. Jeho advokát Roman Jelínek uvedl, že si ponechá lhůtu na případné podání stížnosti. Státní zástupce Petr Jirát se práva na podání stížnosti vzdal.

U soudu již ve čtvrtek vypovídal svědek Otakar Čmelinský. Ten sdělil, že v minulosti disponoval dvěma elektronickými losovacími zařízeními, a popřel, že by je bylo možné nějak upravit, aby výsledek losování nebyl náhodný. Doplnil, že losovací zařízení mu v únoru 2012 ukradli maskovaní muži.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám