Hlavní obsah

Pašovali nejvzácnější papoušky světa, půjdou na tři roky do vězení

Právo, Petr Kozelka

Na světě ve volné přírodě zbývá už jen přibližně sedm stovek papoušků ara kobaltových. Obchodování s nimi je prakticky nemožné, podléhají totiž té nejpřísnější ochraně. Přesto se najdou lidé, kteří jsou ochotni riskovat dlouhé roky pobytu za mřížemi, a tyto ptáky pašují většinou jako členové mezinárodních zločineckých skupin. Patří mezi ně i Češi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Petr Diviš, Radek Čermák a Radim Már jako jeden muž svou vinu popírali.

Článek

Tři z nich předstoupili ve středu před senát brněnského Krajského soudu. Za pašování šesti papoušků dostali Radim Már a Radek Čermák tři roky natvrdo, jejich kumpán Petr Diviš odešel s podmínkou.

Muže už potrestal Okresní soud v Hodoníně, obžalovaní si ale podali odvolání, tresty se nelíbily ani státnímu zástupci, který pro muže požadoval delší pobyt za mřížemi. Brněnští soudci nakonec z původních dvou let vězení přidali rok navíc Márovi, další tresty ponechali v platnosti. „Výrazně poškodili celosvětový zájem na ochranu ohrožených druhů, z tohoto pohledu jsou ještě jejich tresty mírné,“ konstatovala státní zástupkyně.

Papoušci se dali prodat za milióny

Podle obžaloby se muži vydali do Portugalska, kde získali přísně chráněné papoušky a na padělané listiny s nimi projeli Evropu až do tuzemska. Všichni jsou chovatelé exotického ptactva, co se vzácnými opeřenci zamýšleli dál, už se nepodařilo zjistit, protože nad celou skupinou sklapla past strážců zákona. Na černém trhu mohou mít papoušci cenu i několika miliónů korun.

Muži celou dobu vyšetřování sveřepě jakoukoli vinu popírali. „Podle obžaloby jsou členy velké mezinárodní organizované skupiny, v níž někteří lidé v Brazílii chytali tyto opeřence, další je dováželi do Evropy a další je pak pašovali dál. Ale oni s tím nemají nic společného. Jsou to jenom tři zoufalci, kteří ptáky koupili v Portugalsku na farmě a byli přesvědčeni, že je vše v pořádku. O ptáky se starali dobře, když jim pak byli odebráni, dva opeřenci tu zemřeli,“ rozohnil se obhájce Máry.

„Můj klient je zedník, jak měl poznat, že s dokumenty k ptákům není něco v pořádku? Navíc jim dělal jen pucfleka,“ přisadil si Divišův advokát.

Senát v čele s Martou Ondrušovou ale zůstal neoblomný a upozornil, že vzhledem k hrozícím až osmi letým trestům není verdikt nikterak přehnaně přísný.

Reklama

Výběr článků

Načítám