Hlavní obsah

Čečenci chtěli s dětmi do Německa, plán jim překazila cizinecká policie

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Sedm Čečenců se v úterý v noci pokusilo projet přes Českou republiku do Německa. Krátce před druhou hodinou v noci je zastavila v Náchodě hlídka cizinecké policie. Čečenci se nyní zřejmě vrátí zpět do Polska, kde mají statut žadatele o poskytnutí mezinárodní ochrany. Polskému řidiči, který měl za převoz na západ vyinkasovat 400 eur, hrozí pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Policisté v noci 1. října kontrolovali v Náchodě v prostoru před starou celnicí vozidlo Renault, jedoucí z Polska. Kromě polského řidiče v něm cestovalo dalších sedm osob – dva dospělí a pět dětí ve věku od tří měsíců do 15 let, všichni čečenské národnosti. Tyto osoby se neprokázaly doklady, které je opravňují k pobytu na našem území. Dospělí měli pouze občanské průkazy a děti rodné listy. Následným šetřením policisté zjistili, že jsou žadateli o poskytnutí mezinárodní ochrany v Polsku. Cílem jejich cesty bylo Německo,“ uvedla mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Cesta čečenské rodiny za novým životem na západě začala 23. září, kdy vycestovali z Grozného a překročili bělorusko-polskou hranici mimo přechod přes tzv. zelenou hranici.

Azylové zařízení vynechali

„V Polsku podali žádost o azyl. Tam jim 26. září vystavili doklady o odebrání cestovních pasů a poslali je do azylového zařízení, kam se měli sami dopravit. Do zařízení však již nedorazili. Spojili se se známým, který jim zprostředkoval taxikáře. Ten je vyzvedl ve Varšavě a vezl do Německa přes Českou republiku,“ dodala Kormošová.

Z důvodu neoprávněného vstupu a pobytu na našem území byly všechny osoby zajištěny a eskortovány na policejní služebnu a policisté podali žádost Polské republice o převzetí těchto osob zpět na jejich území. Jednačtyřicetiletý řidič je podezřelý ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státních hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám