Hlavní obsah

Za pobodání těhotné manželky si odsedí 17 let ve vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Sedmnácti lety vězení potrestal Krajský soud v Hradci Králové v úterý dopoledne Jaroslava Koláře (34) za pokus o vraždu. Letos 7. května v rodinném domě v Dolní Sloupnici na Orlickoústecku bodl kuchyňským nožem těhotnou manželku a způsobil jí vážná zranění, včetně kolapsu levé plíce. Kdyby žena neskončila v péči lékařů, následky by zřejmě byly fatální. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jaroslav Kolář u soudu.

Článek

Napadení se odehrálo po poledni, když se obžalovaný vrátil z návštěvy nemocnice v Litomyšli. Měl strach z rakoviny, stresovalo ho, že už několik měsíců nemá práci, proto ještě před příjezdem domů vypil několik piv. Doma se začal hádat s manželkou.

Podle svého tvrzení chtěl hádku ukončit a ženu umlčet, aby přestala s výčitkami. Z kuchyňské linky vzal proto nůž a přiložil jí ho k zádům. Jak se stalo, že se čepel dostala do těla ženy, prý netuší.

Narodil se mi syn, dlužím manželce hlubokou omluvu. Chtěl bych dělat něco se svou osobou.
odsouzený

Jak v úterý uvedl soudní znalec z oboru lékařství, nůž vedený velkou intenzitou pronikl zhruba tři až pět centimetrů do těla ženy. Plod naštěstí přímo ohrožen nebyl.

„Zachoval jsem se jako idiot, když jsem přiložil manželce nůž k tělu,“ vyznal se Kolář plačtivě těsně před vynesením rozsudku. Prý ho mrzí, co se stalo. „Narodil se mi syn, dlužím manželce hlubokou omluvu. Chtěl bych dělat něco se svou osobou, abych nebyl tak impulzivní,“ sliboval soudu. Jak žena vypověděla během hlavního líčení, je rozhodnuta pro rozvod. Svého muže už nikdy nechce vidět.

Zabil čtyřměsíčního syna

Tvrzení obžalovaného ale soud neuvěřil a nepřekvalifikoval čin z pokusu vraždy na těžké ublížení na zdraví, jak žádala obhajoba. Předseda senátu Jiří Vacek při vynášení rozsudku uvedl, že si muž musel být vědom toho, že ženě může způsobit smrt. „Je právem obžalovaného se hájit a záleží na něm, jakou formu zvolí. Třeba že se snaží své jednání bagatelizovat. Ale jestli někdo píchne druhého do oblasti zad, minimálně musí být seznámen s tím, že mu může způsobit smrt,“ řekl soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný. Zatímco státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání, neboť vynesený rozsudek odpovídal jejímu návrhu, obžalovaný si ponechal lhůtu na odvolání.

Kolář byl již v minulosti trestán. Jeho manželka se například až z trestního spisu dozvěděla, že byl již v minulosti odsouzen za zabití vlastního čtyřměsíčního syna. Ubil ho proto, že plakal. Do té doby jí tvrdil, že chlapeček zemřel kvůli pouhé nedbalosti. Souzen byl také za drogové delikty, v tomto případě však byl amnestován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám