Hlavní obsah

Ženy za pultem zachránily muže, který v jejich prodejně zkolaboval

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jejich obchůdek s masem a pečivem na Vinohradské třídě v Praze jako by lidi se zdravotními problémy přímo přitahoval. Na druhou stranu, když se něco stane, jsou prodavačky Kateřina Demeterová a Jitka Križonová připraveny zasáhnout.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Kateřina Demeterová a Jitka Križonová resuscitovaly v obchodě už druhého zákazníka.

Článek

Přímo ukázkově zareagovaly i před pár dny, kdy jeden ze zákazníků z ničeho nic ve frontě zkolaboval.

„Pán byl poměrně silný a najednou spadl přímo na nohy zákaznici, která stála u pokladny. Rovnou hlavou dolů. Byl celý modrý, začal chrčet, tak jsem hned volala na záchranku. Operátorka mi začala dávat instrukce a já je křičela na kolegyni, která si na pána sedla, sepjala ruce a vždy když jsem řekla teď, stlačila. Po chvíli se mu najednou zvedla brada a to jsme věděly, že to děláme dobře,“ popsala boj o život zákazníka Kateřina Demeterová.

Vypadávaly mu zuby, pomočil se a pořád chrčel, oči měl napůl otevřené, bylo to náročné, ale věděly jsme, že nesmíme přestat.

V tu chvíli už vyjížděli záchranáři, kteří do obchodu, který se vmžiku vyprázdnil, dorazili za pár minut.

„Vypadávaly mu zuby, pomočil se a pořád chrčel, oči měl napůl otevřené, bylo to náročné, ale věděly jsme, že nesmíme přestat,“ dodala prodavačka.

A skutečně odhodlání dvou žen zachránilo seniorovi život. Další práce čekala ještě na zdravotníky.

„Po čtyřech výbojích defibrilátoru se záchranářům podařilo krevní oběh staršího muže obnovit. Během transportu na kardiologickou jednotku vinohradské nemocnice už pacient při plném vědomí komunikoval s posádkou,“ informovala o události, která se stala v pátek kolem deváté hodiny ráno mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Nebylo to poprvé

Nebylo to však poprvé, co Kateřina Demeterová a její kolegyně Jitka Križonová zachraňovaly lidský život.

„Stalo se to už podruhé, co nám tu zákazník zkolaboval. Tehdy šlo taky o pána, ale nebylo to tak vážné. Upadl do bezvědomí, ale poměrně rychle se z toho oklepal, protože už večer přišel do krámu, koupit si chleba, který si chtěl odnést ráno,“ doplnila Demeterová s tím, že i muž, kterému zachránily život na konci minulého týdne, je také stálým zákazníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám