Hlavní obsah

Policejní vrtulník v Ostravě někdo z davu radikálů oslepoval laserem

Právo, Novinky, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policisté pátrají po pachateli, který v pátek večer v Ostravě při střetu radikálů osvětloval jejich vrtulník laserem. V sobotu to uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Pět osob z celkem 21 lidí, které policie v pátek zadržela, je podezřelých z trestných činů. Obviněni mohou být ještě v sobotu, upřesnila mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dosud nezjištěný pachatel oslnil opakovaně laserem pilota vrtulníku. V nebezpečí smrti tak vydal nejen policisty ve vrtulníku, ale ohrozil také další osoby při možném zřícení stroje. K nevratnému následku nedošlo díky včasné a profesionální reakci pilota, který neztratil kontrolu nad strojem,“ přiblížila Holčáková a dodala, že policisté tento čin prošetřují jako trestný čin obecného ohrožení.

Kužel připomněl, že podobný případ už tuzemští policisté v minulosti řešili a viníka našli.

Pětici výtržníků hrozí za násilí proti úřední osobě až šest let vězení.

„Agresivita vůči policistům stoupá, jak při ostravských srpnových nepokojích, tak při včerejším protestu došlo k opakovanému házení kamenů, lahví, cihel a dalších věcí na zakročující policisty,“ uvedla Holčáková.

BEZ KOMENTÁŘE: V Ostravě se střetli radikálové s policiíVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

Při obou demonstracích v Ostravě bylo zraněno 24 policistů, demonstranti poškodili 20 policejních vozů a desítky výstrojních součástek.

„Způsobená škoda na majetku jen za poškozené věci v souvislosti se srpnovou demonstrací v Ostravě byla stanovena ve výši 160 tisíc korun. Další škody byly přitom způsobeny včera při zásazích v Ostravě,“ doplnila Holčáková.

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové v Ostravě házeli dělobuchy a kameníVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

Policejní těžkooděnci museli v pátek v podvečer zasahovat proti stovkám účastníků mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti, kteří se po skončení oficiální části pokusili proniknout k nedaleké ubytovně na Čujkovově ulici. V té žijí převážně Romové.

Reklama

Výběr článků

Načítám