Hlavní obsah

Rok, čtyři měsíce a 10 dní. Kdo nezažil, nepochopí, řekla Pancová k vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá ředitelka nemocnice v Kladně Kateřina Pancová byla v pátek dopoledne propuštěna z vazební věznice v pražské Ruzyni. Odpoledne již zamířila v Rudné u Prahy na nákup základních potravin, aby měli doma s otcem co jíst, jak řekla novinářům. Zároveň se svěřila se zážitky z vazby.

Kateřina Pancová šla po propuštění z vazby nakoupitVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„Musím něco koupit, abychom doma měli aspoň chleba, mléko, základní potraviny. Mám tady tatínka, budeme se snažit se z toho vzpamatovat,“ řekla Pancová reportérům. „Uděláme si doma večeři a uděláme si večer, popovídáme si. Ale cítím se hodně unavená, takže si myslím, že nějaké velké ponocování nebo oslavování nebude,“ sdělila.

V pondělí už také zamíří do motolské nemocnice, kde má začít opět pracovat. Mluvčí nemocnice Pavlína Danková Právu řekla, že u nich nastupuje na onkologickou kliniku. Podle informací Práva bude Pancová na klinice pracovat jeden den v týdnu.

Jak dodala sama Pancová, nejdříve ji čeká vyřízení všech vstupních záležitostí a dokumentů. „Také musím objednat tatínka na vyšetření,“ doplnila.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Kateřina Pancová po propuštění z vazby

Nemá touhu vyhýbat se trestnímu řízení

Podobně jako před soudem uvedla, že nemá v úmyslu utéct: „Jsem tady velice pevně fixovaná na své známé, přátele, na svého otce, který opravdu není zdráv, není psychicky ani fyzicky zdráv, je tady trvale vázaný na lékařské ošetření. Takže já v žádném případě vůbec nemám touhu někam odcházet, vyhýbat se trestnímu řízení.“

Foto: Jiří Forman, Novinky

Pancová vyrazila po propuštění nakupovat

„Stát se štvancem, který je honěný po celém světě, to bych nikdy nechtěla,“ dodala.

Na otázku, jak snášela vazbu, Pancová uvedla: „Ve výběhu, kam jsme chodili na vycházky, je napsáno ,Kdo zažil, nezapomene, kdo nezažil, nepochopí'. Tak to je.“

Foto: Jiří Forman, Novinky

Kateřina Pancová před svým domem

Jako po zkoušce na vysoké škole

„Byla to obrovská radost, byla to obrovská úleva. Ještě musím říct, že jako první jsem měla strach, že zavolám tátu, který pro mě přijel, aby dobře dojel. Protože jak jsem mu zavolala, začala samozřejmě obrovská emoce, začal plakat. Byla jsem ráda, že kamarádka ho doprovodila, že jela s ním. Úleva, obrovská úleva. Strašně se těším, že si chvilku odpočinu,“ popsala Pancová pro Právo okamžiky poté, co se dozvěděla, že její pobyt za mřížemi končí.

Po propuštění z vazby se nyní podle svých slov cítí jako po zkoušce na vysoké škole. „Myslíte si, že budete strašně šťastný, a najednou jste strašně prázdný. Je to úplné rozčarování. Po 16 měsících vidíte slunce bez mříží,“ popsala.

Přehodnocení priorit

“Přehodnotíte priority, přehodnotíte celý hodnotový systém,“ dodala a uvedla, že člověk pak pozná svoje okolí, pozná, kdo je „opravdový kamarád a kdo ne“. Zmínila se také o pozitivní roli svého otce, který ji ve vazbě navštěvoval a podporoval ji. Rovněž jí zůstali i přátelé z práce a ze sportování.

Hned v pondělí se podle svých slov má hlásit na probační a mediační službě, od úterý pak pokračuje proces. „Já se toho soudu budu účastnit,“ prozradila.

Pancová je obžalovaná v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl při odchodu z jejího domu zadržen s krabicí, v níž našli policisté několik miliónů korun. O jejím propuštění z vazby rozhodl Krajský soud v Praze už 3. září. Stížnost žalobce Petra Jiráta proti rozsudku pražský vrchní soud v pátek zamítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám