Hlavní obsah

Za výrobu drog dostala skupina celkem 54 a půl roku vězení

Právo, orh
České Budějovice

Tresty o celkové výši 54 a půl roku vězení vyměřil ve čtvrtek Krajský soud v Českých Budějovicích šestnácti členům mezinárodní skupiny, která podle obžaloby držela a vyráběla marihuanu, ale také prodávala zařízení a poskytovala poradenství pro její pěstování.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Členové skupiny, jež prodávala pomůcky určené k výrobě marihuany, před českobudějovickým krajským soudem.

Článek

Policisté zadrželi skupinu už v roce 2011. Rozsudek čítal přes osmdesát stran, měl tři části a dosud nenabyl právní moci.

Nejvyšší trest sedm let dostal 35letý muž, který byl ještě se společníkem vlastníkem společnosti, jež prodávala pomůcky k pěstování marihuany. Oba muži prý poskytovali pěstitelům i odborné rady. Společnost vykazovala miliónové zisky a podle obžaloby si byli oba společníci dobře vědomi, že prodávají techniku určenou k trestné činnosti, tedy k výrobě nedovolených psychotropních látek.

„Hlavní důkazy u těchto obžalovaných byly telefonické a prostorové odposlechy, které vždy navazovaly na konkrétní události,“ vysvětlil předseda soudního senátu Aleš Kolář.

Někteří z obžalovaných měli doma pěstírnu marihuany. Soud udělil mužům a jedné ženě celkem deset nepodmíněných trestů v rozmezí od čtyř do sedmi let. Součástí rozsudku jsou i peněžité tresty a propadnutí věcí získaných trestnou činností. Soud se zabýval kauzou několik měsíců a někteří obžalovaní byli přes dva roky ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám