Hlavní obsah

Za výbuch v Havířově může bývalý nájemník, policie ho obvinila

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná
Aktualizováno

Exploze v jednom z havířovských domů přede dvěma týdny byla způsobena úmyslně. Ve čtvrtek o tom informovala policie, která již z činu obvinila bývalého nájemníka bytu. Tomu před rokem skončila nájemní smlouva.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Likvidace následků výbuchu plynu

Článek

Případ je tak velmi podobný explozi bytu ve Frenštátě pod Radhoštěm, která však měla mnohem tragičtější následky. Zemřelo při ní šest lidí včetně viníka výbuchu, který tak řešil sousedské spory. [celá zpráva]

Poznatky o tom, že by se pachatel inspiroval frenštátským výbuchem, ale policie nemá. „Jde o 44letého muže z Havířova, proti kterému bylo zahájeno trestní stíhání pro obecné ohrožení,“ uvedl kriminalista Zdeněk Kalivoda.

Motivem jednání pachatele byla podle kriminalistů tíživá osobní situace. „V současné době soudce rozhoduje o případném vzetí obviněného do vazby,“ dodal Kalivoda. Muž byl už v minulosti trestně stíhán.

Pachatel se nejenom doznal, ale vyjádřil i omluvu svým bývalým sousedům.
kriminalista

Obviněný se k činu přiznal. Policisté nechtějí konkrétnější informace k motivu sdělit, prověřují více verzí. Řekli jen, že čin zřejmě nebyl plánován a šlo o náhlou reakci. „K případu bude přibrán i znalec z oboru psychiatrie,“ uvedl kriminalista. Přibráni byli také znalci, kteří by se měli vyjádřit i ke způsobu iniciace výbuchu plynu.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky výbuchu v bytě v HavířověVideo: Denisa Telaříková, Novinky

„Pachatel se nejenom doznal, ale vyjádřil i omluvu svým bývalým sousedům,“ dodal kriminalista Jaroslav Labaj.

Firma chce dům zrekonstruovat 

Mohutný výbuch otřásl bytem ve čtvrtém patře cihlového domu v neděli 15. září časně ráno. Při explozi nebyl nikdo zraněn.

Policie musela evakuovat celý dům, tedy také asi tři desítky lidí z dalších čtyř vchodů. Dům v havířovské části Šumbark patří společnosti RPG, která lidem z poškozeného vchodu zajistila náhradní ubytování. Lidé ze tří sousedních vchodů se mohli po necelém týdnu do svých obydlí vrátit.

Společnost RPG by chtěla poškozený dům i přes hrozivé následky opravit. „Podle informací statika je dům i přes poškození horního patra opravitelný. Už jsme zahájili přípravné kroky, abychom mohli dům dostavět do původní podoby,“ řekl mluvčí vlastníka Petr Handl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám