Hlavní obsah

Desítky lidí získaly řidičský průkaz bez zkoušek

Právo, orh
Jindřichův Hradec

Jindřichohradečtí kriminalisté stíhají čtyři muže za to, že v letošním roce umožnili desítkám lidí získat podvodem řidičský průkaz. Zkušební komisař, tlumočník do německého jazyka, majitel autoškoly i zprostředkovatel uchazečů vyřešili pro zájemce závěrečné zkoušky bez jakýchkoli předchozích jízd.

Foto: MDČR

Ilustrační foto

Článek

„Čtyři muži po předchozí vzájemné dohodě společně, v řádech desítek případů, zajišťovali žadatelům o příslušná řidičská oprávnění bezproblémový výkon závěrečných zkoušek. Tyto zkoušky z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel zařizovali i přesto, že nebyla zajištěna řádná předchozí výuka a výcvik v autoškole, která přesto výuku osob vykazovala,“ řekla Právu mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová.

Dále zmínila, že jindřichohradečtí kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality rozplétali střípky této mozaiky nejméně půl roku ve spolupráci s vedením městského úřadu. Role zkušebního komisaře v případu byla překvapením i pro úředníky města.

„Začátkem tohoto týdne kriminalisté provedli zadržení podezřelých osob a následně provedli domovní prohlídky v bydlištích třech z nich. Nalezli písemné důkazy o kvalifikované, rozsáhlé, propracované a skryté trestné činnosti podezřelých,“ konstatovala Millerová.

Zkušební komisař i učitel autoškoly čelí obvinění z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku a hrozí jim až deset let vězení. Stejný trest hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby ve formě pomoci i tlumočníkovi. Čtvrtému stíhanému muži hrozí za přijetí úplatku osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám