Hlavní obsah

Policie přijela na ministerstvo obrany a vyslýchala úředníky

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rav, for

Detektivové protikorupční policie v úterý podle zjištění Práva zamířili na ministerstvo obrany, kde vyslechli několik tamních zaměstnanců. Zatím není jasné, jaké kauzy se tento případ týká.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Několik úředníků ministerstva obrany bylo vyzváno k podání vysvětlení v jedné námi prověřované věci. Nešlo však o žádné zadržení či obvinění,“ řekl v úterý Právu bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Původní informace, že policie odvezla úředníky z budovy, se nepotvrdila, jak upřesnil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

„Mohu potvrdit, že příslušníci Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality dnes v dopoledních hodinách navštívili Ministerstvo obrany. Nikoho nezadrželi, ani neodvezli. Tři zaměstnanci ministerstva na místě podali vysvětlení k jednomu případu, kterým se policie zabývá. Ministr obrany byl o celé záležitosti předem informován,“ sdělil Právu mluvčí resortu Pejšek.

Jakékoliv bližší informace může podle něj poskytnout jedině policie, ale ta je vzhledem ke stále probíhajícímu prověřování skoupá na slovo.

Ibehej uvedl, že případ je v přípravném řízení, které je neveřejné, a nelze proto o něm sdělovat další podrobnosti. Prověřování se prý také týká ministerstva obrany.

Policie se v současnosti zabývá mimo jiné podezřením ohledně nákupu letadel CASA za více než 3,5 miliardy korun, o kterém rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup od počátku mnozí odborníci kritizovali jako předražený.

Další prověřovanou kauzou je nákup 107 transportérů Pandur za 14,4 miliardy korun od rakouské zbrojovky Steyr, o kterém rozhodl rovněž Topolánkův kabinet na jaře 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám