Hlavní obsah

Ženu polil slivovicí a zapálil ji, dostal 16,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Časté hádky, někdy i násilí, místo domu či bytu jeden pokoj na ubytovně v Brně. Tak vypadalo soužití devětatřicetiletého Ladislava Kovaříka a jeho o rok starší přítelkyně. Letos v polovině dubna se však jindy běžná hádka po návratu z hospody zvrhla. Kovařík na svou milou vychrstl nádobu se slivovicí a pak ji zapálil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ladislav Kovařík před soudem tvrdil, že všechno byla jen nešťastná náhoda.

Článek

Žena přežila jen díky rychlé pomoci záchranářů, za pokus vraždy Kovařík vyfasoval v pondělí u brněnského krajského soudu 16,5 roku vězení.

Přestože žena jen o vlásek vyvázla životem a prožila si nepředstavitelnou bolest, když jí doslova shořel obličej a do konce života jí budou osudný okamžik připomínat jizvy, snažila se svého přítele ze všech sil vyvinit, když tvrdila, že za všechno může vlastně ona.

Všeho lituji, ale nic jsem nespáchal.
Odsouzený Ladislav Kovařík

„Přetahovali jsme se o alkohol a přitom jsem se polila. Pak jsem si zapálila cigaretu a od té jsem chytla,“ vypověděla žena.

„Všeho lituji, ale nic jsem nespáchal,“ pouze konstatoval Kovařík.

Této verzi ale senát v čele s Pavlem Göthem neuvěřil. Hned několik svědků, kteří ženě přiběhli na pomoc, totiž jasně slyšelo, jak Kovaříka označila za toho, který ji zapálil. Věrohodnosti ženy nepřidalo ani to, když mluvila se svým milým telefonem z vazby a svěřovala se mu, že ví, jak vypovídat, aby to bylo v jeho prospěch.

„Láďo, proč jsi mě zapálil?”

„Je dominantní, manipuluje s lidmi, je zvýšeně agresivní a má poruchu osobnosti. Možnost jeho resocializace je snížená,“ nastínila Kovaříkovy osobnostní charakteristiky státní zástupkyně.

Když se žena osudný večer hořící vypotácela z pokoje na chodbu ubytovny, pachatele zřetelně označila. „Ten její zjev byl šílený, vypadala, jako kdyby na ni někdo vysypal popelník. Když pak někdo rozsvítil, bylo vidět, jak se jí odlupuje kůže z obličeje, natékala jí víčka a rty, neměla řasy ani vlasy. Pořád jen opakovala: Láďo, proč jsi mě zapálil? Mě se pak ptala, jestli bude škaredá. Láďa z toho byl celý pryč, z batohu tahal lano, že se oběsí, a tvrdil, že se to nemělo stát,“ popsal děsivé chvíle jeden ze svědků.

„Žena utrpěla vážné popáleniny na celém obličeji, na krku, břiše a nohách, měla inhalační trauma, popáleninový šok a musela podstoupit několik operací. Ke smrti nedošlo jen díky vysoce specializované péči. Obžalovaný má problém s agresivitou, byl už několikrát soudně trestaný – naposledy za to, že při hospodské hádce málem připravil jiného muže o oko,“ vysvětlil verdikt soudce Göth.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám