Hlavní obsah

Surovec od opavského cukrovaru dostal 10 let za zmrzačení komplice

Právo, hon
Ostrava

Případ loňského napadení dvaadvacetiletého mladíka, který skončil upoutaný na lůžko po útoku nenapravitelného recidivisty Vasila Žigy v opavské ulici U Cukrovaru, v pátek uzavřel ostravský krajský soud. Násilníkovi, jejž se policii podařilo dopadnout až po roce od incidentu, vyměřil deset let vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vasil Žiga u soudu

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený se proti němu odvolal, takže případem se bude zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Případ vzbudil loni uprostřed léta v Opavě obrovský ohlas. Mluvilo se o domobraně, zakládaly se skupiny na sociálních sítích. A to proto, že z útoku byl podezřelý Rom, který již delší dobu terorizoval své okolí. Mezi lidmi se dokonce hovořilo o rasovém motivu.

Hádali se o lup

Policie ale později zjistila, že napadený mladík spolu s Žigou a dalším kamarádem vykradli nedaleko Opavy unimobuňku a pak se začali hádat kvůli rozdělení kořisti. Žiga nakonec jednomu ze svých kompliců ukradl telefon a dalšímu začal rozbíjet auto. Když se mladík proti ničení ohradil, Žiga obrátil svůj vztek proti němu a brutálně ho napadl.

Poškozený byl zbaven svéprávnosti 

Zraněný chlapec, který při útoku utrpěl vážné zranění hlavy s krvácením do mozku, se podrobil několika operacím a byl hospitalizován v léčebně dlouhodobě nemocných. Nyní je upoután na lůžko a zbaven svéprávnosti.

Vasil Žiga krátce po útoku zmizel do zahraničí. Po nějaké době se vrátil zpátky do České republiky a živil se prací na stavbách. Policie ho zatkla v Uničově. Ve své výpovědi před soudem neprojevil ani známku lítosti. Na samotný incident si podle svých slov vůbec nepamatuje. „Probral jsem se ráno a dozvěděl jsem se, co se stalo. Zazmatkoval jsem a potom jsem utekl,“ vypověděl Žiga u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám