Hlavní obsah

Čečencům, kteří málem zastřelili směnárníka, Nejvyšší soud potvrdil tresty

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dvojice Čečenců, devětadvacetiletý Isa Agayev a o tři roky mladší Isa Machaew, neuspěla u Nejvyššího soudu (NS) s odvoláním proti rozsudku krajského soudu, který ji odsoudil za přepadení směnárníka. Jen shodou náhod nepřišel přepadený o život, lupičům totiž selhala pistole.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Isa Machaew (vlevo) a Isa Agayev u soudu.

Článek

Agayev vyfasoval 18 let žaláře, jeho kumpán o dva roky a dva měsíce méně. S trestem se ale nesmířili a obrátili se na NS. Ten ale jejich dovolání smetl ze stolu, jak ve středu informoval mluvčí Petr Knötig.

Podle verdiktu krajského soudu byli oba Čečenci dopředu domluvení a byli srozumění s tím, že necouvnou ani před případnou vraždou. „NS zjistil, že krajský soud se řádně vypořádal se všemi důkazy i námitkami, které řádně vyhodnotil. Trest byl uložen v zákonné sazbě a odpovídá zjištěným skutečnostem i míře zavinění obou. Dovolací důvody byly zjevně neopodstatněné, a proto bylo dovolání odmítnuto,“ dodal Knötig.

Už při jednání u brněnského krajského soudu házeli oba obžalovaní vinu jeden na druhého a hájili se tím, že v Čečensku zažili násilí dost, a proto žádné páchat nechtějí. Důkazy je ale usvědčily z opaku.

Utíkali s 1,5 miliónu 

Směnárníka při přepadení bili do celého těla, opakovaně mu k tělu přikládali paralyzér a nakonec, když přepadený muž předstíral bezvědomí, mu Agayev za přihlížení svého kamaráda přiložil pistoli k hrudníku a chtěl se ho jako nepohodlného svědka zbavit. Jenže rána nevyšla. Oba lupiči se pak dali na útěk i s 1,5 miliónu korun, se zakrváceným směnárníkem v patách.

Honičky v rušném centru moravské metropole si všiml policista Dalibor Man. „Šel jsem po ulici, když náhle vyběhl muž v černém a za ním někdo v zakrvácené košili. Ten v černém utíkal, zakrvácený mi řekl, že je přepadený směnárník. Pronásledovali jsme utíkajícího muže, když na nás vytáhl zbraň. Schoval jsem se za strom a zavolal na linku 158, kde jsem operačnímu řekl, co se děje. Ten muž v černém mezitím schoval zbraň a utíkal k autu. Sedl si na místo řidiče, já skočil na zadní sedačku, chytil jsem ho pod krkem a křičel jsem, že jsem od policie, ať se na to vykašle,“ popsal nebezpečný zákrok.

Lupič nakonec vystřelil

Lupiče se zbraní v ruce sice držel pod krkem a na pomoc mu dorazil i směnárník, jenže v tu chvíli se na scéně objevil lupičův taktéž ozbrojený komplic, který se vrhl na směnárníka.

„Padl výstřel, ale to se tam naštěstí objevil další kolega v civilu, odzbrojili jsme je a v tu chvíli dorazily hlídky. V té rychlosti, v které se to událo, nebyl čas přemýšlet nad tím, co a jak, zachoval jsem se prostě tak, jak jsem to v té situaci cítil,“ řekl Právu Man.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám