Hlavní obsah

Exministryni prý chtěl zabít její manžel, výpověď odmítla

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Pokus o vraždu exministryně zdravotnictví Dany Juráskové, ze kterého se zpovídá její manžel Vlastimil, v úterý opět začal projednávat Krajský soud v Plzni. Juráskovi hrozí až dvacet let vězení, rozsudek může padnout už ve středu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Vlastimil Jurásek u soudu (vpravo).

Článek

Někdejší ministryně úřednického kabinetu Jana Fischera se k úternímu soudu dostavila, na rozdíl od svých dětí ale výpověď odmítla. „Vzhledem k tomu, že je Vlastimil Jurásek stále mým manželem a otcem mých dětí, využiji právo nevypovídat,“ řekla u soudu Jurásková.

Podle státního zástupce Jakuba Kubiase vraždu své ženy Jurásek plánoval a zřejmě chtěl zabít i sám sebe. Vyvrcholily tak dlouhodobé rozepře v 31letém manželství, ve kterém nechyběla nevěra ze strany manželky nebo fyzická napadení ze strany manžela.

Spory nabraly obrátky letos v březnu. Skončily odchodem exministryně ze společného bydlení. Manžel chtěl následně vše odčinit, žena ale takový scénář odmítla.

Foto: Jan Švábek, Právo

Exministryně Dana Jurásková u soudu.

Jurásek podle státního zástupce po rozchodu napsal dopisy na rozloučenou pro dvě už dospělé děti s instrukcemi, jak nakládat s úsporami a majetkem. „Protože nás život rozdělil, musí nás spojit smrt. Přál bych si malý rodinný pohřeb a společně nás nechat rozprášit na louce, ať jsme stále spolu já a moje žena,“ stojí v jednom z dopisů.

Blesk z čistého nebe

Osudový okamžik se odehrál v letos v dubnu - v době, kdy už rodina žila odděleně. Údajný pokus o vraždu měl Jurásek realizovat ve chvíli, kdy manželce vracel auto. Své ženě řekl, že si ještě potřebuje někam sjet, ať si sedne dozadu. Jurásková tak učinila. V tu chvíli její manžel zablokoval dveře dětskou pojistkou. Jurásková se po chvíli ze strachu marně snažila vystoupit.

Ve Vejvanově na Rokycansku muž auto zastavil, aby své ženě ukázal fotky dětí a předal ji dopis. Ta momentu využila k tomu, aby přelezla přes přední sedadlo a dostala se ven.

„Manžel ke mně přiběhl, srazil mě k zemi a mlátil mě do obličeje a za nohu a ruku mi táhl zpátky,“ uvedla Jurásková s tím, že na pomoc začali přicházet kolemjdoucí. Mezi nimi byl i starosta obce Luboš Špilar. „Volání bylo drastické. Šel jsem se podívat, co se děje. Padly nějaké facky do hlavy, paní ležela na zemi,“ uvedl.

Nevěra, pak napadení

Podle Juráskové vztah s manželem nebyl ideální od počátku. „Na začátku vztahu mi (manžel) dvakrát přišel na nemanželský vztah. Poprvé mě fyzicky napadl, byla jsem hospitalizovaná, ale nijak jsem to neřešila. Neřešila jsem to ani podruhé. Brala jsem to tak, že si za to mohu sama,“ uvedla.

Děti v úterý vypověděly, že neví o tom, že by otec někoho z rodiny napadl. „Je pravda, že byl vznětlivý, ale on je taková povaha. Na to jsme byli zvyklí. Nemyslím si, že by taťka chtěl někdy vyloženě ublížit mamce, že by ji chtěl zabít,“ sdělila smutně dcera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám