Hlavní obsah

Soud neměl dostatek důkazů proti Kramaričovi, který měl vydírat Krejčíře

– Praha • Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý s definitivní platností osvobodil advokáta Julia Kramariče, který čelil obžalobě kvůli údajnému vydírání uprchlého kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře. Podle státního zástupce se Kramarič Krejčíře snažil přimět, aby nesvědčil proti jeho klientovi Jaroslavu Starkovi v kauze únosu Krejčířova otce Lamberta.

Foto: Archiv, Právo

Advokát Julius Kramarič

Článek

Žalobkyně po verdiktu novinářům sdělila, že zváží podání dovolání k Nejvyššímu soudu. Kramarič podle státního zástupce 26. května 2009 v Krejčířově domě v jihoafrickém Johannesburgu, kam kontroverzní podnikatel uprchl, muže přesvědčoval, aby o dva dny později nepřišel vypovídat jako svědek k soudu v případu Starky, popřípadě aby lhal.

Když mu Krejčíř řekl, že musí u soudu uvést pravdu, právník prý reagoval tak, že "pokud označí jeho klienta Jaroslava Starku jako pachatele trestného činu, tak jeho rodina nebude v bezpečí". Kramarič podle obžaloby také žádal, aby Krejčíř podepsal prohlášení o tom, že neexistují žádné směnečné závazky z března 2003.

"Když Krejčíř toto odmítl a uvedl, že někdo jeho podpis na předmětném dokumentu zfalšoval, tak na to JUDr. Kramarič řekl, že pokud prohlášení nepodepíše, tak uvidí, co se stane jeho rodině," popsal skutek státní zástupce v obžalobě.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Soud neměl důkazy

"Městský soud se ztotožňuje s argumentací soudu prvního stupně v tom smyslu, že nebyly získány takové důkazy, na základě kterých by bylo možno rozhodnout o vině obžalovaného zcela jednoznačně a nezpochybnitelně," prohlásil předseda odvolacího senátu Pavel Benda.

Podle něho totiž Krejčířovo tvrzení o údajném vydírání ze strany Kramariče není procesně použitelné. "Nejedná se o výpověď, ale o vyjádření tlumočené advokátem," uvedl soudce. Doplnil, že Krejčíř navíc výpověď učinil v rámci jiného trestního řízení. "Soud nemá žádný konkrétní usvědčující důkaz," uzavřel Benda.

Advokát již dříve obvinění odmítl. Uvedl, že do Jihoafrické republiky vycestoval spolu s dalšími právníky, kteří se měli Krejčířova výslechu účastnit. Důvodem cesty prý bylo i vrácení pěti miliónů, které Starka uprchlému podnikateli dlužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám