Hlavní obsah

Prohlídky protikorupční policie skončily v Ostravě a Praze nad ránem

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Až v úterý časně ráno skončil zátah protikorupční policie v Ostravě a Praze. Policisté kvůli vyšetřování zakázek ostravského magistrátu a jeho organizací navštívili v obou městech dohromady takřka 30 míst.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Uskutečnilo se 11 domovních prohlídek a 17 prohlídek nebytových prostor, přičemž byly zajištěny důkazy důležité pro trestní řízení, které budou v současné době vyhodnocovány,“ uvedl dozorující státní zástupce Vít Koupil z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Dodal, že s ohledem na rozsah zajištěných důkazů a množství výpočetní techniky nelze odhadnout termín, kdy dojde k vyhodnocení sesbíraných důkazů. „Policie to bude dělat s největším urychlením, ale určit, jak dlouho, s ohledem především na množství výpočetní techniky, není možné,“ doplnil.

Zabavili dokumenty a paměťové karty

Koupil potvrdil, že detektivové provedli prohlídky také u soukromých osob. Koho navštívili, ale nechtěl konkretizovat. Mezi zabavenými věcmi má být kromě řady dokumentů také výpočetní technika a paměťové karty.

Část zabavených věcí pochází také přímo z kanceláře náměstkyně ostravského primátora Simony Piperkové (ČSSD), která má na starost zdravotnictví a kulturu. „Policie u mě v pondělí byla, vyžádali si podklady týkající se rekonstrukce Domu kultury Poklad v Porubě a zakázek v městské nemocnici. To, co požadovali, jsem jim předala. Odvezli si i můj pracovní počítač, vše zapečetili a asi po dvou hodinách odjeli,“ popsala Piperková.

Ta si není ničeho nezákonného vědoma. Upozornila navíc, že město nebylo zadavatelem zakázek v kulturním domě ani nemocnici. „Určitě nemám mít proč strach. Bylo to ale překvapující, policisté se však chovali velmi korektně,“ poznamenala.

Podezření na tři trestné činy

Detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality navštívili v pondělí také Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Po úřednících požadovali vydání specifických smluv a spisových materiálů. „Z vyžadovaných dokladů krajský úřad disponoval pouze malou částí, veškeré tyto podklady policii vydal a žádosti tak vyhověl. Konkrétnější informace není krajský úřad v průběhu trestního řízení oprávněn poskytovat,“ uvedl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Případ je ve fázi prověřování, podle Koupila je předčasné hovořit o tom, zda v dané věci bude zahájeno trestní stíhání. Policisté prověřují podezření ze tří trestných činů: „Zneužití pravomoci úřední osoby a sjednávání výhody při veřejných zakázkách, pletichy při veřejných zakázkách a sjednávání výhody při veřejných zakázkách,“ vyjmenoval už v pondělí večer dozorující státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám